Nu bär det av! Piloten Andreas Hansson och passageraren Hilda Eriksson vinkar till dem som ska stanna kvar nere på marken. Foto: Claes Hall
Mamma tog givetvis en bild innan dotterns flygfärd.
En högersväng över flygfältet i Sövde ....
... och en till strax innan landning.
Noah Nilsson filmade hela flygfärden med sin kamera.
Roman Radic tog gyrokoptern till Sövde.
Nils Gyllenkrok lättar med Noah Nilssojn som passagerare.

Sportlovstur bland molnen

SÖVDE Lite läskigt var det innan starten. Men inte efteråt.
– Jättekul, var Hilda Erikssons omdöme efter en flygtur över Sjöbo tätort.

Sportlovet startade på hög höjd i Sövde på söndagen när Skånska gyrokopterklubben bjöd in till en tio minuter lång färd för alla unga flygentusiaster.
Hilda Eriksson från Sjöbo var en av dem som nappade på erbjudandet. Tidigare har hon åkt i stora flygmaskiner men aldrig i en liten gyrokopter.
– Mamma läste upp att detta fanns. Och det ville jag prova.
Lite – fast bara lite – läskigt var det innan start. Men efter en runda över Sjöbo tätort med piloten Andreas Hansson där Hilda fick styra lite själv så gav hon bästa betyg efter landningen. ”Jättekul!”

Noah Nilsson från Blentarp fick åka en tur i klubbmedlemmen Nils Gyllenkroks egen gyrokopter.
– Vi flög över kyrkan i Blentarp. Och mitt hus ligger bredvid, berättade Noah efter avslutad färd.
Allt dokumenterades med Noahs actionkamera som han fäst vid handleden.

En gyrokopter eller autogiro ser ut som en helikopter men fungerar mer som ett flygplan. Rotorbladen blir ungefär som vingar och farkosten drivs fram med en propeller framme eller bak.
Det var 2008 som gyrokopterklubbens nuvarande ordförande Roman Tadic besökte Sövde med en gyrokopter och en säljare. Det slumpade sig så att medlemmarna i segelflygklubben inte kunde gå upp den dagen på grund av dåligt väder. Istället blev det en tur i gyrokopter, en flygtur som gav mersmak.
– Alla som var här testade. Sedan hade vi några möten och sedan bildades klubben, berättar en av medlemmarna, Andreas Hansson.

Året var 2009. Klubben är i dag den enda renodlade gyrokopterklubben i landet. Det är också den klubb som på uppdrag av Svenska aeroklubben utbildar gyrokopterinstruktörer.
– Det finns ungefär 150 stycken i dag. Vi har nog skolat hälften, tror ordföranden Roman Tadic.
Han startade med gyrokopterflygning för tiotalet år sedan, ett sätt att utvecklas inom flyget efter många år som bland annat segel- och skärmflygare.

Vad är det som är så roligt med att flyga gyrokopter?
– Nittio procent skulle säkert svara att det är friheten. Men för mig är det kontrollkänslan, att man klarar av det, som att åka skidor utför och känna elegansen i manövrarna, tycker Roman Tadic.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...