Den 15 december förra året fick Oscar Sajland, 14, diagnosen diffust pons gliom (DIPG), en mycket ovanlig cancersjukdom.
Göran Sajland sitter en stund vid sonens sida. Både han och mamma Cecilia är fortfarande i chocktillstånd.
Under fredagen ska Göran Sajland packa. Flyget går på lördagsmorgonen. Familjen flyger till Mexiko via USA. FOTO: Joakim Stierna

Cancern hotar att ta Oscars liv

lund I slutet av november märkte Oscar Sajland, 13 år gammal, att han började se dubbelt.
Hans föräldrar Göran och Cecilia trodde först att han behövde glasögon.
Men det visade sig att Oscar hade drabbats av en extremt ovanlig och aggressiv hjärntumör, som det inte finns någon bot för i Sverige.
Familjens enda hopp nu är ett sjukhus i Mexiko som har specialiserat sig på att behandla denna sjukdom.

– Det är inget hokuspokus som sjukhuset erbjuder, utan en avancerad medicinsk behandling med metoder som var för sig är beprövade, säger Göran Sajland.
Han berättar öppet, även om rösten sviker honom ibland, om sonens sjukdom och den situation som familjen har kastats in i. Göran Sajland beskriver den som alla föräldrars mardröm, kanske den värsta man kan råka ut för.

I Sverige och EU kan läkarna inte erbjuda samma behandling, eftersom alla nya metoder måste prövas och utvärderas under en lång forskningsprocess. I Mexiko är lagstiftningen annorlunda och sjukhuset, som har specialiserat sig på sjukdomen som heter DIPG – Diffust Pons Gliom, har kunnat testa sig fram.
– Läkarna på det mexikanska sjukhuset arbetar dels med cellgift som förs in till tumören via ljumsken, och dels med immunterapi. Läkarna ha lyckats få tumörerna att inaktiveras och till och med försvinna helt. De föräldrar över hela världen, med barn i samma situation som Oscar, säger ”åk dit så fort ni kan”, säger Göran Sajland.

Problemet är att det svenska systemet inte betalar för vård utanför EU. På det mexikanska sjukhuset kostar varje behandling 140 000 kronor. En natt på kliniken går på 4 000 dollar. Sjukhuset har gjort en kostnadsuppskattning som slutar på 3,5 miljoner kronor.

En så stor summa kan familjen Sajland inte betala utan hjälp. Föräldrarna har därför startat en insamling för att få ihop tillräckligt.
– Vi insåg att det rörde sig om väldigt mycket pengar, men vi flyger dit i morgon. Som förälder gör man vad som helst för att rädda sitt barn.

Under den första tiden följer mamma Cecilia och de minsta barnen med. Det är viktigt för Oscar att vara med båda föräldrarna och syskonen. De två äldsta stannar kvar i Lund.
– Men i mars åker Cecilia och syskonen tillbaka. Jag och Oscar stannar kvar. Behandlingen pågår under ett år, eventuellt längre, säger Göran Sajland.

Det var i slutet av november som Oscar berättade för föräldrarna att han hade börjat att se dubbelt. Föräldrarna bokade tid hos optikern, som undersökte Oscar, men som inte förstod vad som var fel. Oscar fick en remiss till ögonkliniken. Kön för att få en tid var lång.

– Men när Oscar började att gå snett och hålla för det ena ögat för att kompensera, insåg vi att det här går inte längre. Killen kunde ju inte se. Jag ringde till ögonkliniken och vi hade tur. De hade precis fått ett återbud.
Ögonläkaren undersökte Oscar i flera timmar, men kunde inte heller förstå vad han hade drabbats av. Oscar remitterades till barnakuten.

Läkarna där tog ett borreliaprov och beställde en tid för magnetröntgen.
– Under tiden vi väntade på den fick vi reda på att borreliatestet var negativt. Det var då vi började bli oroliga, men vi kunde inte ta till oss att det kunde vara en tumör, säger Göran Sajland.

Klockan 11, fredagen den 15 december, röntgades Oscar. Efteråt kom tre läkare in och gav beskedet att Oscar hade drabbats av en tumör, som sitter på hjärnstammen. Det är den del av hjärnan som kopplar alla signaler till kroppen, som andning, hjärtrytm och balans.
– Vi fick besked att tumören inte går att operera. Cecilia och jag var i fullständig chock. Oscar var mer positiv än vi och sa att det här ska vi fixa.

Familjen skickades med ambulansflyg till Karolinska i Stockholm, där ett vävnadsprov togs av tumören. Ingreppet gjorde att Oscar förlorade känseln i ena sidan.
– Några veckor tidigare var han en duktig och aktiv handbollsspelare. Nu kunde han inte gå själv och såg dåligt. Vi fick bekräftelse på att han hade drabbats av denna fruktansvärda sjukdom, säger Göran Sajland.

Cecilia hade mer handlingskraft än Göran efter beskedet och lade ner mycket tid på att söka efter information på internet. Där hittade hon kliniken i Mexiko och läste om de positiva resultat som uppnås där.
Alla som vill hjälpa Oscar kan ge ett bidrag, antingen swisha en summa direkt till Görans Sajlands mobil, 070-6265478, eller via insamlingssajten med adress www.youcaring.com/oscarsajland-1086200

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...