Tom Ström. Arkivbild

”Att lägga ner bibliotek är inte klokt”

höör Starka protester. Men politikerna i kultur- och fritidsnämnden ser ingen anledning att se över sitt beslut.
– Det är sorgligt. Detta är inte klokt. Men av två onda ting får vi göra så här, säger Tom Ström (M), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tom Ström säger att det varit ett tufft år för kultur- och fritidsnämnden och han till och med tänkt på att lägga ner den politiska karriären.

– Dels har det varit flera avhopp bland tjänstemännen tillsammans med hårda besparingskrav. Varför ska jag hålla på med här har jag frågat mig. Men naturligtvis är det mer synd om de bybor som blir av med sina bibliotek.
Tom Ström kallar det som sker förfärligt ledsamt och smärtsamt.
– Vi har en mindre budget och måste ställa frågan vad vi ska prioritera. I Snogeröd har det varit få besök, ibland bara en person i veckan. Det blir dyrt med de 40 000 kronor om året som vi investerar där. Då lägger vi hellre det beloppet på föreningarna och föreningsbidragen.
Påståendet om antalet besök stämmer dock inte med den officiella statistiken som säger att Snogeröd hade 720 besök förra året.
– Stängningen är ett enhälligt beslut från nämnden och det går inte att ändra, säger Tom Ström.
Ordföranden i nämnden Jill Andersson (S) säger att det främst är av ekonomiska skäl som biblioteken läggs ner.
– Sen har det också varit få besökare. Jag tror det var 600 böcker i Snogeröd som lånats ut på ett år. Pengarna som vi sparar på biblioteken delar vi ut till kulturföreningarna, säger hon.
Återigen tycks det vara ett felaktigt påstående. Statistiken säger att 2 241 böcker lånades ut förra året.
Jill Andersson köper inte påståendet att filialbiblioteken varit en mötesplats.
– Snogeröd har bara haft öppet två timmar i veckan. Det är ingen mötesplats på det viset. Vi kommer inte ha råd att ha någon bibliotekslokal i dessa två byar, säger hon.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev