En glad Hanna Överg efter sin vinst i skidskytte damer, distans, 15 km på Alpensia Biathlon Centre o vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Andreas Hillergren/TT
Hanna Öberg tog sensationellt OS-guld på 15 km. Foto: Andreas Hillergren/TT
Hanna Öberg. Foto: TT/ARKIV
En glad Hanna Överg överst på prispallen efter sin vinst i skidskytte damer, distans, 15 km på Alpensia Biathlon Centre o vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Till vänster står silvermedaljören slovakiska Anastasija Kuzmina och till höger bronsmedaljören tyska Laura Dahlmeier. Foto: Andreas Hillergren/TT
Foto: Gregorio Borgia/AP

Sensationellt OS-guld till Hanna Öberg

Skidskytten Hanna Öberg tog ett mycket sensationellt OS-guld på damernas 15 km. Hon sköt fullt och var hela 24,7 sekunder före tvåan Anastasia Kuzmina, Slovakien.

De svenska skidskyttarna fortsätter att leverera i OS. Efter Sebastian Samuelssons sensationella silver i måndags slog Hanna Öberg till med guld på torsdagen.

– Jag fattar inte vad jag ställt till med det, jag kan inte fatta det själv, säger OS-guldmedaljören Hanna Öberg till Kanal 9 och fyrar av ett brett leende.

Hon kände sig i bra form efter sprintloppet och jaktstarten, och trots att det blev en sjunde- respektive femteplats där var hon inte hundraprocentigt nöjd.

– Det har inte känts helt bra tidigare, men i dag fick jag till ett perfekt lopp. Jag är faktiskt imponerad av mig själv, säger Hanna Öberg.

Och tränaren Wolfgang Pichler var också imponerad av Hanna Öberg.

– Hon gör ett perfekt lopp, och jag visste efter fjärde skjutningen att hon skulle vinna.

 

I damernas distanslopp över 15 kilometer visade den 22-åriga Pitetjejen vilken kapacitet hon besitter. Hon var säkerheten själv på skjutvallen genom att skjuta fyra nollor, och i spåret var hon inte långt efter de bästa. Framför allt visade hon imponerande kyla när hon i sitt allra sista skott andades en extra gång för att sänka den sista tavlan.

När hon gick i mål var hon knappt 30 sekunder före slovakiskan Anastasia Kuzmina, men sedan blev det en lång väntan för att se så ingen av de sent startande slog henne. De farligaste hoten var tyskorna Laura Dahlmeier, Franziska Preuss och italienskan Dorothea Wierer, men de antingen sköt bort sig eller körde för långsamt.

Samtidigt satt Hanna Öberg i ledarstolen och fick ta emot gratulationer av övriga. en av de andra svenskorna, Mona Brorsson, kramade om Öberg flera gånger och utbrast ”du vinner, du vinner” samtidigt som de båda fällde glädjetårar. Även i sändningen i Kanal 5 fällde expertkommentatorn Carl-Johan Bergman glädjetårar.

 

Och glädjetårarna fortsatte att spruta bland svenskarna. När Mona Brorsson kom till Kanal 9:s reporter Johan Anderberg kunde hon till en början inte prata för att tårarna bara rann.

– Jag är så glad för Hannas skull, men jag kan inte prata nu, ursäktade hon sig, medan hon torkade tårarna.

När hon samlat sig konstaterade hon att det Hanna Öberg gjort var enormt stort, samtidigt som hon kände sig mycket nöjd med sitt eget lopp. Och hon fick medhåll av tränaren Wolfgang Pichler.

– Titta på de andra tjejerna. Vi har tre stycken bland de 14 första, det är mycket bra, säger Wolfgang Pichler til Kanal 9.

De övriga svenskorna – Mona Brorsson, Linn Persson och Anna Magnusson – gjorde bra lopp i skuggan av Hanna Öberg. Linn Persson blev elva, Mona Brorsson 14:e och Anna Magnusson 37:a vilket lovar gott inför stafetten där Sverige på förhand har en liten medaljchans, och det är där tränaren Wolfgang Pichler har haft siktet inställt inför OS.

– Jag vill ha medalj där, det är min dröm, säger Pichler till Kanal 9.