Sofie Bjerkesjö Braakman, till vänster, är en av gruppledarna för Svenska med baby. Den första träffen i Malmö arrangerades i Familjehuset på Nydala på onsdagen och lockade ett 20-tal barn och vuxna.
Jenny Carlbom med Lojain som kom till träffen med sin mamma. Bredvid henne den egna dottern Lanja.

Premiär för Svenska med baby i Malmö

NYDALA Svenska med baby arrangerade sin första träff i Malmö på onsdagen och mer än 20 barn och vuxna dök upp. Här kan deltagarna träna på att prata svenska, knyta nya kontakter och träffa andra som är föräldralediga.

Som föräldraledig är det lätt att känna sig isolerad oavsett om man bott i Sverige länge eller kommit hit nyligen. Svenska med baby vill bygga broar mellan grupperna. Organisationen bildades 2012 och finns numera i 16 kommuner i landet. Malmö är ett av de senaste tillskotten.
Träffarna vänder sig till både de som har svenska som modersmål och de som inte har det.
I öppna förskolans lokaler i Familjehuset vid Nydalatorget kommer man att träffas varje onsdag för att prata, sjunga, leka och fika tillsammans. Glädjen och problemen med att vara förälder finns hos alla oavsett bakgrund.
Jenny Carlbom är en av tre gruppledare för organisationen Svenska med baby i Malmö. Hon är föräldraledig med dottern Lanja som snart blir åtta månader.
– Här kan man träffas och prata om allt möjligt. De som går på sfi stannar ofta upp i sin språkutveckling eftersom de måste göra uppehåll från studierna när de fått barn.

– Jag lockades inte själv av andra träffar som finns för nyblivna föräldrar. Det här är ett bra sätt att bryta segregationen och att möta andra människor, berättar Jenny Carlbom.
Hon hade hört talas om organisationen Svenska med baby och visade intresse för att vara volontär och blev gruppledare. Det gjorde även Sofie Bjerkesjö Braakman och Natalia Del Rio, som också är gruppledare, och därmed blev den första träffen i Malmö ett faktum.
Natalia Del Rio berättar att på den barnavårdscentral som hon tillhör gick det inte att få tolkhjälp på babyträffarna Därför dök inte många nyanlända upp.
– Jag brukar gå till öppna förskolan och där möter jag många föräldrar som har svårt med svenskan. Jag har funderat på vad jag skulle kunna göra och blev tipsad om Svenska med baby.
– Jag kollade med öppna förskolan om vi kunde använda deras lokal och de var positiva direkt.
Natalia Del Rio är även ordförande i föreningen Det goda livet och nu har man etablerat ett samarbete med Svenska med baby.
Sofie Bjerkesjö Braakman lockades inte heller av de befintliga föräldraträffarna.

– Jag var inte intresserad av träffar i en segregerad grupp, tillägger Sofie Bjerkesjö Braakman. Jag vill vidga mina vyer och det var därför som jag sökte mig hit.
– Nu när jag är mammaledig har jag möjlighet att hjälpa till och det gör jag så gärna. Jag vet hur mycket det betyder att få språkträning. Den är grunden till allting.
Zahrah kommer från Jemen och har bott i Sverige i två år. Hon hade läst om träffen på Facebook och kom hit med dottern Lojain som är sex månader.
– Det är jättebra att kunna gå hit och prata. Mycket bättre än att bara sitta hemma, berättar hon.
– Jag har gått på sfi innan. Jag behöver träna språket och kommer att gå hit flera gånger.

Träffarna i Familjehuset vid Nydalatorget fortsätter fram till den 16 maj och äger rum varje onsdag klockan 10-11.30. Träffarna vänder sig till föräldralediga med barn i åldrarna 0-2 år.

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

  • Nej (80%, 328 Röster)
  • Ja (20%, 83 Röster)

Antal röster: 411

Loading ... Loading ...

Webbkryss