Bostadsinbrotten minskade under fjoråret, bland annat tack vare att grannar höll uppsikt. Polisen satsar även i år på grannsamverkan. Arkivbild

Polisen tar hjälp av företag

Kävlinge Trots att bostadsinbrotten minskat med 40 procent behåller polisen trycket på tjuvarna.
För att få ner inbrotten ytterligare tar polisen hjälp av bland annat företagare och brevbärare.

– Vi försöker hitta andra aktörer som kan förebygga inbrotten. Vi tror att företagare kan vävas in. De är också intresserade av att inbrotten minskar, säger Mikael Rydberg, kommunpolis i Kävlinge
Även brevbärare kan bli ett extra öga i bostadsområdena. De känner ofta väl till sina utdelningsområden, och kan upptäcka om något avviker från det normala.

Inför 2017 presenterade polisen i Kävlinge en rad löften till medborgarna. Bland annat utlovades fler trafikkontroller, ökad synlighet och en större fokus på att få ner bostadsinbrotten i kommunen.
Inför 2018 presenteras nu nya löften – som till stor del bygger på de gamla.
– Vi har en liten förskjutning av inriktningen mot bostadsinbrotten, där företagen nu ska medverka. Sedan har vi tagit bort trafikkontroller. Inte för att vi ska minska dem, utan för att vi inte ska ha för många löften, säger Mikael Rydberg.

Bostadsinbrotten minskade i fjor med 40 procent. Flera inbrottstjuvar kunde också gripas. Förutom ovan nämnda samarbeten ska märk-dna och ökad grannsamverkan få ner siffrorna ytterligare.
– Vi ska ha fler uppstartsmöten om grannsamverkan, säger Mikael Rydberg.
Invånarna i kommunen ska också få peka ut platser som upplevs som otrygga. Det har gjorts tidigare i en så kallad virtuell trygghetsvandring, där platserna pekas ut på en karta på kommunens hemsida.

– Då gjorde vi det utifrån ett vinterperspektiv. Nu gör vi det från ett sommarperspektiv. Det kan exempelvis handla om samlingspunkter som kan upplevas som otrygga, säger Mikael Rydberg, som framhåller att det är viktigt att inte släppa taget om inbrottsbekämpningen.
– Det gäller hela tiden att ha fokus. Det kan snabbt ändras om man slår sig till ro. Vi måste ha beredskap.
Sedan en tid har Rådet för trygghet och hälsa – ett samarbete mellan bland annat polis, kommun, kyrkan och räddningstjänsten – legat nere. Nu har det återstartats, och ska hjälpa till att öka tryggheten i kommunen.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev