Privata gåvor gav miljarder

lund Privatpersoner, företag och stiftelser har donerat pengar till Lunds universitet i samband med 350 årsjubileet. När de ansvariga räknat färdigt visar det sig att hela 3,6 miljarder kronor har strömmat in. Allt från någon hundralapp via sms till stora belopp har skänkts.

–Det är fantastiskt. Det är det högsta insamlingsresultatet inom universitetsvärlden i Norden, säger Pia Siljeklint, chef för universitetets avdelning för donatorrelationer.
Slutsumman kan visa sig bli ännu högre.
– Vi gör en sluträkning i höst. Då kan det visa sig att det har rasslat in mer, fortsätter hon.

Gåvorna kommer dels från 500 företag och stiftelser, och dels från 1 700 privatpersoner.
Många har skickat en slant spontant, till exempel när de har deltagit i något jubileumsarrangemang.
Det viktigaste resultatet av insamlingen, menar Pia Siljeklint, är att det visar att forskning och universitet kan finansieras med privata medel i större utsträckning. Det är betydelsefullt i tider när skattemedlen är begränsade.
– Detta kan stärka forskarnas intresse av att se sig om, tänka igenom vilka möjligheter de har att attrahera forskningsmedel, säger Pia Siljeklint.

Hon betonar också att det goda resultatet av insamlingen är många människors förtjänst. Ett stort antal fortskare, över hela universitet, har aktivt deltagit och marknadsfört kampanjen när de har sökt medel från stiftelser och fonder.

Pengarna är öronmärkta till ett visst ändamål, som medicinsk forskning. I andra fall ska givarnas önskemål matchas med forskarnas behov.
Universitetets donationskampanj har gått under namnet För en bättre värld. Målet var att få in tre miljarder kronor, vilket alltså har slagits med råge.
Tack vare donationer har en rad satsningar, som annars inte hade kunnat genomföras, kunnat förverkligas.

Ett exempel är om- och tillbyggnaden av Skissernas museum och digitaliseringen av Ravenbrückarkivet, som genom detta har blivit fritt tillgängligt för allmänhet och forskare.
Kampanjen startade i januari 2014 och avslutades i samband med dagen för universitetets grundande, den 28 januari.

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×