Maira Iqbals hjärta, som drabbats av en infektion, klarar inte av att sköta cirkulationen självt utan behöver hjälp av ett hjälphjärta som är inkopplat i flickans kropp via två tjocka slangar. Mamma Saira Iqbal viker inte från dotterns sida. FOTO: Joakim Stierna
Smörgåstårta och choklad serverades till personal och anhöriga.
Narcisa Zgonic Bolic, specialpedagog, skojade och lekte med ett syskon till en av patienterna.

Maira, 2,5 år, kan behöva nytt hjärta

lund Under torsdagen ska läkarna bestämma om Maira Iqbal ska sättas upp på väntelistan för en hjärttransplantation.
Alla hjärtans dag var en väntans tid för familjen. Det firande som arrangerades på Barnhjärtcentrum på Barnsjukhuset i Lund gjorde att timmarna gick lite fortare.

Personalen på Barnhjärtcentrum, som tar hand om svårt sjuka barn och ungdomar från södra halvan av landet samt från Island, gör underverk – varje dag.
De unga patienterna går också igenom en svår tid.
Detta vill sparbanksstiftelserna uppmärksamma genom att arrangera det alla hjärtans dag-firande som ägde rum under onsdagen. Barnen fick underhållning, presenter och ballonger. Personal och anhöriga bjöds på smörgåstårta.

Trots att vardagen på denna del av sjukhuset handlar om liv och död, är stämningen på avdelning 67 avslappnad och vänlig. Ingen verkar gå förbi varandra utan ett skratt eller en klapp på axeln.
Precis innan firandet ska börja vid tolvtiden, kontrollerar specialistsjuksköterskorna Maira Iqbals hjälphjärta en gång till. Klockan, där blodet pumpas in och ut genom den lilla kroppen, måste undersökas var fjärde timme, bland annat för att utesluta varje tendens till blodpropp.
Maira Iqbal verkar oberörd och fortsätter att leka. Hon får smärtstillande och har inte ont, uppger Kerstin Tilesh, koordinator.
Mamma Saira Iqbal klappar om sin flicka. Hon berättar att hon och pappan turas om att vara hos Maira dygnet runt. Hon tar fyra dagar och pappan tre.

– Nu mår Maira efter omständigheterna bra, men för två månader sedan var hon väldigt sjuk, säger Saira Iqbal.
Kerstin Tilesh förklarar att Maira drabbades av en infektion som satte sig på hjärtmuskeln. Hjälphjärtat ger avlastning och det kan leda till att hjärtat läker, men i de flesta fall fungerar inte det och transplantation är det enda som återstår.
– I morgon är den stora dagen för oss, säger Saira Iqbal innan hon och dottern går ut för att delta i firandet.

Kerstin Tilesh uppger att Barnhjärtcentrum i Lund, som tillsammans med Göteborg har ett riksuppdrag, har utfört cirka tjugo barnhjärttransplantationer.
Nio av dessa barn går på kontroller på Barnhjärtcentrum. Det ska de fortsätta med tills de fyllt 18. Sedan tar vuxensjukvården över.
Sju barn är under utredning för att eventuellt bli transplanterade.
Kerstin Tilesh uppskattar sparbanksstiftelsernas bidrag till att sprida lite extra glädje på avdelningen.
– Vi är jätteglada för det. Vi har inte så stora möjligheter att erbjuda sådant här själva, säger hon.

 

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×