Peter Hanson. Foto: TT/arkiv

Hanson kan tvingas att steloperera sig

GOLF Peter Hansons långvariga ryggproblem kan tvinga honom till en steloperation.
– Jag får besked nästa vecka av min läkare i England, berättar den skånska golfstjärnan, som förra veckan hade så ont att han inte ens kunde gå.

Läget var riktigt bekymmersamt sedan han inte ens kom till start i Dubai Desert Classic. Väl hemma i Skåne fick Hanson så ont att han tvingades flyga över till en av Europatourens specialister, doktor Tom Saw i Oxford.
– Jag fick några sprutor av honom, och efter det har ryggen snabbt blivit bättre. Jag kan gå igen, men haltar lite på det ena benet, säger Hanson.

Just nu går han mest i väntans tider hemma i huset i Stora Slågarp utanför Trelleborg. En magnetröntgen i Malmö ska göras på torsdagen, och sedan kommer bilderna att skickas vidare till England och Tom Saw.
Han jobbar bland annat åt det engelska roddlandslaget och tennisspelaren Andy Murray, som också dras med ryggproblem.
– Det var ett år sedan som jag gjorde en röntgen, och nu ska läkaren se hur diskarna ser ut. I värsta fall så kan det bli en steloperation, säger Peter Hanson.

Det var redan 2013 som ryggen började krångla för den 40-årige skåningen.
Men han har in i det längsta velat undvika att göra en operation. Det har i stället varit rehab blandat med viloperioder.
– Det var tungt att gå på halvfart som jag gjorde förra året. Jag spelade egentligen bara tävlingar, och kunde inte alls träna. Det var tungt att tagga till riktigt mentalt, tycker han.
Nu verkar alltså en operation vara nära. Hanson vilade i december, och direkt när han drog igång träningen den andra januari så började ryggsmärtorna komma tillbaka.
Han tvingades avstå en tävling i Sydafrika för en ny viloperiod.
– Sedan åkte jag ned till Abu Dhabi och spelade tävlingen där. Då kändes det ganska okej.
– Men redan veckan därpå i Dubai kände jag på driving rangen att det inte gick att svinga.
– Så det var bara att åka hem igen, förklarar han.

En operation innebär att man tar ut den skadade disken och sätter in plattor. Skadan är längst ned på ländryggen, vilket är vanligt för golfspelare.
Men även om Hanson tvingas att lägga sig på operationsbordet, så har han förhoppningar om att kunna fortsätta med golfen på toppnivå. På den digra meritlistan har han bland annat sex europatoursegrar, en tredjeplats i US Masters och seger i Ryder Cup.
– Blir jag tvingad att operera mig, så vill jag göra det så snart som möjligt. Då hoppas jag kunna spela igen i maj, när touren börjar spela tävlingar i Europa.

Den tidigare världsettan Tiger Woods svarade i december för en comeback efter steloperation, som han gjorde i april förra året.
Även sydafrikanen Retief Goosen har kommit tillbaka på tävlingsbanan efter ett liknande ingrepp.
Nu kan alltså Peter Hanson tvingas att göra samma resa som dem.
– Min och Tigers ryggar har följts åt de senaste åren kan man säga, påpekar Peter Hanson, som snackade en hel del med Tiger Woods agent om just detta under dagarna i Abu Dahbi och Dubai.

×