Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Dna på fimp fällde 25-åring

Blentarp En bortkastad cigarettfimp blev avgörande för att binda en 35-årig Tomelillabo till ett inbrott i Blentarpstrakten.
Han döms nu för stöld, olovlig körning och för att ha gjort motstånd när polisen skulle hämta honom till förhör.

25-åringen döms första hand för ett inbrott i Blentarpstrakten i början av maj förra året. Här försvann en mindre motocrossmotorcykel, en del sågverktyg, en högtryckstvätt, bensindunkar med mera.

25-åringen medger att han stulit en del av sakerna men att han egentligen inte tänkt stjäla den mest värdefulla saken, motorcykeln. Den skulle han och en kompis köra omkring på ”för att fördriva tiden.”
Det tror inte tingsrätten på.
”Det framstår som orimligt att N N skulle ha varit i garaget i syfte att ta en motocrossmotorcykel avsedd för barn som han sett i garaget ett par dagar tidigare och då endast i syfte att köra runt lite på den för att fördriva tiden.”

25-åringen döms också för att ha gjort våldsamt motstånd mot de två poliser som i slutet av maj skulle hämta honom till förhör. Däremot frias han från åtalspunkten våld mot tjänsteman.
Rättens ledamöter tror visserligen på de båda polisernas berättelse, att 25-åringen ska lyft den ena polisen ”högt upp i luften, men att det inte går att säga hur de båda sedan hamnade på golvet. Det kan vara som 25-åringen säger – att han snubblade och tappade balansen. Det är i alla fall inte bevisat att 25-åringen försökte kasta omkull polismannen i avsikt att skada honom, skriver rätten.

25-åringen frigavs villkorligt från ett annat fängelsestraff för ett år sedan med en återstående strafftid om två månader och tjugo dagar. Tingsrätten tycker å ena sidan – efter yttrande från frivården – att det kunde vara lämpligt med skyddstillsyn och ett program för att bryta det kriminella beteendet hos 25-åringen.

Å andra sidan har han begått nya brott bara några månader efter att han frigetts villkorligt. Så det går inte att döma till något annat än fängelse, anser rätten
25-åringen får därför gå tillbaka till fängelset i två månader för stölden, våldsamt motstånd plus en olovlig körning.
Han ska också betala ett skadestånd på drygt 10 000 till ett försäkringsbolag för motorcykeln.

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×