Bruksgården svarar om hygienkritiken

rydsgård Bruksgården fick en lång lista med punkter hygienrutiner som de bör förbättra. Men enligt enhetschefen har äldreboendet redan goda rutiner.

Bruksgården måste förbättra många av sina hygienrutiner enligt Vårdhygien Skåne som är en del av Region Skåne. Det berättade Skånska Dagbladet i onsdagstidningen.

Men äldreboendets enhetschef Stefan Jönsson menar att rapporten visar att det finns goda rutiner som följs av personalen.
– Vi bjöd in Vårdhygien Skåne på eget initiativ för att göra en översyn. Jag tycker att rapporten talar om att vi gör ett bra jobb.
I rapporten står det bland annat att det händer att personalen tvättar sina arbetskläder hemma. Vårdhygien Skåne menar att den bör förvaras och tvättas på arbetsplatsen. Det förekommer en viss överkonsumtion av plasthandskar.
I dag har varje våning en egen centraldammsugare men boendet rekommenderas att ha en dammsugare till varje lägenhet.

En annan viktig punkt är att boendet ser till att vårdhygienska rutiner är kända bland personal och vikarier.
– Vi har utbildning och internkontroll och vi följer rutinerna. Det är skillnad på ska och bör, säger Stefan Jönsson om uppmaningarna i rapporten.

Han menar att det finns rutiner för hur tvätt av arbetskläder ska gå till.
– Det finns en tvättmaskin där personalen kan tvätta sina arbetskläder. Nu förändrar vi så att den stora tvätten också ombesörjer tvätten så att det ska finns ren tvätt i personalens omklädningsrum för att det ska ske här och minska risken att det sker hemma.
Frågan kring plasthandskar är något enhetschefen funderar över.
– Det är viktigt att alltid använda plasthandskar men det är klart att det i vissa fall kan räcka med att tvätta händerna. Det är något vi får följa och se över, säger Stefan Jönsson.

Om uppmaningen att ha dammsugare knutna till alla lägenheter kommer att följas vet inte Stefan Jönsson idag.
– Det kan jag inte svara på. Det är ju en kostnadsfråga. Det här blir något för den nya vård- och omsorgschefen att titta på. Jag ska själv gå i pension i mitten på mars.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×