Spaanläggningen Andrum blir 700 kvadratmeter stor och kommer att kosta minst 35 miljoner kronor att bygga. - Visst blir det ökade driftskostnader. Men tanken är att intäkterna väger upp, säger Pelle Sundelin. Foto: Claes Hall.
Driftchef Jens Malmhagen blickar ut över parken. Fyra meter höga fönster ska ta plats mellan pelarna och ge en fin utsikt för spabesökarna. - Parken ska vi göra i ordning på något sätt. Kanske med en örtaträdgård eller annan odling. Vi får se vad det blir, säger stiftgårdschefen Pelle Sundelin. Foto: Claes Hall
Driftchef Jens Malmhagen och stiftgårdschef Pelle Sundelin säger att Andrum i första hand vänder sig till hotellets gäster - men inte bara. - Vi kommer erbjuda dagspa men då i mån av plats. Kanske blir det också möjligt för föreningar att hyra in sig och ha vattengymnastik, säger Jens Malmhagen. Foto: Claes Hall
- Ljusinsläpp från herren, skojar projektledaren Peter Nilsson från entreprenören Byggom. Det är första gången jag och min arbetsgivare bygger ett spa. Det är utmanande med vattenrening och ventilation. Framförallt ska det vara tätt. Sen får det inte bli för stora skador i betongfundamenten eftersom stiftsgården vill ha det råa kvar, säger han. Foto: Claes Hall.
Två spaanläggningar byggs nästan samtidigt i Höör. Utöver Stiftgården Åkersberg bygger också Höörs Gästis en anläggning. - Vi har sagt till varandra att vi inte är konkurrenter. Båda gynnas av att det kommer fler besökare till Höör, säger Pelle Sundelin. Foto: Claes Hall

Andligt spa hoppas nå himmelska höjder

höör Kåpor istället för badrockar, en pelargång inspirerad av pelarna i det närliggande kapellet och en uppmaning till lugn och ro. När Stiftsgården Åkersberg bygger en spaanläggning är det på kommersiella villkor – men med Svenska kyrkan som avsändare.
– Det här blir ett spa där det ska finnas tid och plats för eftertanke, säger stiftgårdschefen Pelle Sundelin.

Det är minusgrader, rått i luften och till råga på allt har lyftkranen tillfälligt gått sönder. Några sura miner märks ändå inte vid byggarbetsplatsen på Åkersberg. Pelle Sundelin och driftschefen Jens Malmhagen verkar istället nöjda och stolta när de ser hur den 700 kvadratmeter stora spaanläggningen börjar ta form.
– Tankemässigt har jag hållit på med det här projektet i fyra år. Äntligen är vi igång och än så länge sover jag gott om nätterna, säger Pelle Sundelin.
– Att få vara med om det här är once in a lifetime och det är ett unikt projekt, säger Jens Malmhagen som ändå erkänner att han är nervös.
– Så är det. Man har hela tiden tankarna framåt. När kan vi börja sälja, när kan vi släppa in folk, säger han.

Håller tidplanen öppnar Andrum, som spaanläggningen ska heta, i oktober. I december blir det invigning med biskop Johan Tyrberg.
Ska då kyrkan hålla på med den här typen av verksamhet. Pelle Sundelin verkar förberedd ämnet kommer på tal.
– När stiftsgården invigdes 1993 höll dåvarande biskopen Per-Olov Ahrén ett linjetal om att anläggningen skulle vara en rastplats, mötesplats och växtplats.
– Konferensgästerna som är här hoppas vi växer som människor men i övrigt kanske inte stiftsgården varit så mycket växtplats de senaste åren. Det vill vi ändra på med Andrum som ska vara en plats där man kan finna inre ro.

– Vi inom kyrkan får inte slå ner våra pålar för djupt utan måste vara där folk är. En gång sålde jag en kyrka i Belgien exempelvis eftersom ingen besökte den, säger Pelle Sundelin som utöver sitt yrke som präst och stiftgårdschef beskriver sig som entreprenör.

Nej, spaanläggningen på Åkersberg tycks inte vara något hastverk. Tvärtom har ledningen åkt runt på olika anläggningar i södra Sverige för att se hur man ska göra – och kanske också hur man inte ska göra.
– Jag vet att en del spa får kritik för att man släpper in för mycket folk. Vi sätter därför ett maxantal med 60 personer per dag. Det måste bli en bra upplevelse och då kan vi inte ha för mycket folk, säger Jens Malmhagen.

Det är entreprenören Byggom som bygger spaanläggningen med i huvudsak naturämnena betong, glas och trä.
– Tanken är inte att det här ska vara ett festspa utan mer rofyllt och lugnt med mycket sittplatser, säger Jens Malmhagen.
Andrum kommer innehålla en inomhuspool, en fotbadsstation med plats får åtta personer och en uppvärmd utomhusbassäng. Därutöver blir det två behandlingsrum.
– Vi har inga duschar i behandlingsrummen så det blir inga chokladbehandlingar eller liknade. Däremot kroppsmassage, behandlingar med varma stenar och andra behandlingar med oljor, säger Jens Malmhagen.

Spaanläggningen kommer också innehålla upplevelseduschar, en regnbågshimmel, en ångbastu och en vanlig bastu. På ovanvåningen kommer det finnas bistro.
Designen på anläggningen ska vara rå och avskalad. Under våren ska Stiftsgården göra klart med rekryteringen av en spachef.
– Många har redan hört av sig och vi vill ha någon med erfarenhet, säger Jens Malmhagen som generellt får mycket frågor om satsningen.
– Det är den vanligaste frågan vi får från våra gäster. ”När öppnar ni?”. Med en spachef på plats hoppas jag att vi kan besvara ännu fler frågor, säger han.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×