Magdalena Andersson flankerad av sina medarbetare. Längst till vänster syns socialchef Anna Borgius.Foto: Adrian Ericson
Magdalena Andersson anlände strax efter tio.
Här i samspråk med trygghetsvärdar i Svedala.

Vill se lösningar på jobb och integration

Svedala Samarbetet med arbetsförmedlingen och hur Svedala arbetar med extratjänster.
Det lyfte Magdalena Andersson (S) som särskilt intressant under sitt besök i kommunen.

Många av regeringens ministrar befinner sig på resande fot dessa dagar. Regeringen har satt upp målet att besöka samtliga Sveriges kommuner som alla ska få en statsrådsvisit.
Efter att nyligen ha besökt Kungälv och Öckerö, stod Svedala och Vellinge på agendan under måndagen för finansminister Magdalena Andersson.

Skånskan var på plats när ministern anlände i en svart Volvo strax efter tio. Ett tätt program var planerat med start på enheten för Arbete och integration vid Stationsplan.
Sammanträdesrummet fylldes snabbt med intresserade politiker och tjänstemän.

Svedalas socialchef Anna Borgius inledde med att berätta om kommunens arbete med jobb och integrationsfrågor. Hon lyfte fokus på sociala relationer och samverkan mellan kommun och arbetsförmedling som framgångsfaktorer för att få nyanlända och långtidsarbetslösa i arbete.
– Målet för oss är alltid självständighet, aldrig att skilja ut människor.
Regeringens satsning på subventionerade extratjänster fick varma omdömen. Däremot efterlystes förbättrade insatser för att kartlägga och utveckla nyanländas kompetens redan på flyktingboendena, detta för att korta tiden till arbete.
– Där hade vi kunnat hämta in ett och ett halvt år, konstaterade Anna Borgius.

Ministern lyssnade intresserat och ställde frågor.
Peter Unelind från Sandvik var också med på mötet. Han berättade om svårigheten att hitta rätt utbildad arbetskraft.
– Vi rekryterar brett och behöver allt ifrån globala tjänster till maskinarbetare som kan borra, svarva och fräsa.

Efter fortsatta diskussioner, bland annat om yrkesutbildning och kommunens flyktingmottagande, var det dags för Magdalena Andersson att åka vidare till nästa aktivitet.
– De här frågorna är de stora utmaningarna de kommande åren, sammanfattade hon, syftande på hur nyanlända ska komma i arbete. Ett återkommande intryck från sina besök ute i landet.

Känns det som valrörelsen är igång nu?
– Ja, och det känns roligt!

Under dagen besökte finansministern även räddningstjänsten i Svedala där arbetet med trygghetsvärdar presenterades. Sedan fortsatte besöket i Vellinge med partiaktiviteter och besök på en skola.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×