Roland Wennick är en av medlemmarna i Brf Lugnet och beklagar att Malmö stad fortfarande två år efter branden inte ersatt föreningen med en endaste krona.

Två år efter branden men utan ersättning

MALMÖ Efter mer än två år kämpar fortfarande Roland Wennick i bostadsrättsföreningen Lugnet för att få en vad han tycker blygsam ersättning för en brandskadad lägenhet som Malmö stad äger. Malmö stad missade att medverka till att teckna en hemförsäkring för personen som bodde i lägenheten.

– Det minsta man kan begära är att Malmö stad visar litet goodwill som man gör ansvarsfulla människor emellan och betalar ut de 44 000 kronor som vi betalt i självrisk, konstaterar Roland Wennick som tidigare varit ordförande i Brf Lugnet.
Brf Lugnet vid Lugna gatan består av 226 lägenheter. Malmö stad äger en och på nyårsdagen 2016 brann det i lägenheten som disponeras av socialförvaltningen. Lägenheten fick omfattande skador. Eftersom hemförsäkring saknades i lägenheten fick bostadsrättsföreningen stå för hela reparationskostnaden.

Den totala kostnaden blev närmare en miljon kronor. Föreningen fick betala 236 000 kronor och har förgäves försökt få Malmö stad att betala någon del av kostnaden. Alla försök har hittills varit resultatlösa.
I ett öppet brev till servicedirektör Carina Tempel på serviceförvaltningen försöker Roland Wennick nu få ersättning för föreningens självrisk på 44 000 kronor.
– Våra medlemmar i föreningen har fått betala en reparation av en lägenhet som Malmö stad äger. Det är helt otroligt men Malmö stad vägrar ta konsekvenserna av sitt misstag. Det enda vi verkar kunna göra, och kanske är det de vill, är att vi stämmer Malmö kommun.
– Att dra igång en process för att stämma Malmö stad är inget som styrelsen tycker är realistiskt eftersom vi då riskerar att dra på oss stora rättegångskostnader, fortsätter Roland Wennick.
När Malmö stad hyr ut en lägenhet, som i det här fallet, säger kommunens regelverk att man är skyldig till att medverka till att hyresgästen tecknar en hemförsäkring. Så skedde inte.
– Vi menar att Malmö stad brustit i sitt ansvar men har hittills inte kommit någonstans. Jag tycker att det är obegripligt att vi måste betala men så ser det ut just nu.
I brevet till servicedirektör Carina Tempel konstaterar Roland Wennick bland annat:
”Jag förutsätter dock att du nu som ansvarig chef utan rättegång tar ditt moraliska ansvar för misstaget på socialförvaltningen och inser det självklara i att ni under förevarande omständigheter betalar åtminstone föreningens självrisk på 44 000 utgörande en liten kompensation och en bagatell jämfört med de totalt 236 000 ni fått av Brf Lugnets medlemmar”.
Roland Wennick har också reagerat mot att Malmö stad, för att slippa betala, sagt att händelsen var ett olycksfall.
Personen som orsakade branden har dömts av tingsrätten för allmänfarlig vårdslöshet.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×