Jacob Gullberg satte fyra baljor mot Halmstad. Foto: Jonas Widerberg/Arkiv

Skurups backstjärna öser in poäng i serien

INNEBANDY I Skurups IBK är det inte bara forwardsspelarna som levererar. Backen Jacob Gullberg gör sin bästa säsong hittills och ligger med sina 44 poäng femma i den totala poängligan.
– Jag ska försöka nå 50 poäng innan serien är slut, säger han.

Skurups IBK har kopplat ett rejält grepp om seriesegern. Tvåan Munka Ljungby IBK är nio poäng efter med fyra omgångar kvar att spela. Redan i helgen kan Skurup bli klart för division 1. Munka Ljungby möter Lomma på fredag kväll – en på pappret tuff match – och dagen efter spelar Skurup borta mot Engelholm.
– Om vi vinner på lördag borde det vara klart. Vi har 60 plusmål på Munka Ljungby, det går inte att tappa, säger Jacob Gullberg.

20-åringen kan blicka tillbaka på en strålande säsong med 17 mål och 27 assist i seriespelet. Han är en av tre spelare i förstafemman som ligger topp fem i poängligan.
– Säsongen har varit helt okej. Jag, Gustav (Franzon) och Hannes (Karlsson) har ju lirat tillsammans sedan vi var sju år gamla, så vi hittar varandra i sömnen. Hela förstalinan fungerar bra, säger Gullberg.

Backgiganten är fostrad i klubben och gjorde tidigt A-lagsdebut.
– Jag började träna med A-laget när jag var 14 år och spelade någon match. När jag var 15 spelade jag hela tiden, så några säsonger har det blivit i klubben, säger han.
Som back i en femma med tre vassa forwards kan det vara tufft att få lägen.
– Jag lever mycket på mitt skott. När vi pressar ner motståndarna djupt i egen zon och får upp bollen till mig igen går jag in och skjuter. Jag har gjort rätt många mål i powerplay också. Jag brukar styra spelet längst bak och då hittar man bra skottlägen.

Vad ligger bakom Skurups lyft den här säsongen?
– Förra året var ganska tufft. Det var många spelare som lämnade klubben och vi fick inte in några nyförvärv. Inför den här säsongen fick vi in tre duktiga spelare från Ystad och så kom Gustav (Franzon) tillbaka efter en säsong i Höllviken. Sedan har vi gjort ett par säsonger i division 2 och fått rutin. För varje år har vi förbättrat vår placering och i år har allt fungerat på topp från första matchen.

Flera andra klubbar har ryckt i den spelskicklige backen. Senast hörde Höllviken av sig.
– De ville ha dubbellicens resten av säsongen, men vi kom inte riktigt överens. Nu är det Skurup som gäller. Klubben har aldrig vunnit någon serie. De fick en gratisplats till tvåan, så målet är att föra upp klubben i ettan, säger Gullberg, som hoppas på nya poäng och seger mot Engelholm i helgen.
– Senast vi möttes gjorde vi en dålig match (seger 7–5). Att spela i Ängelholm är alltid tufft, men nu är vi nära seriesegern och kommer att ge allt vi har för att vinna.

×