Skolbolag kan få betala löpande vite

VOLLSJÖ Viteshotet hjälpte inte. ” Ingen redovisning gällande ventilationen på skolan har inkommit.”
Nu kommer kommunen att ansöka om att det löpande vitet ska dömas ut för Almaröds friskolebolag.

Det är i varje fall förslaget till politikerna i samhällsbyggnadsnämnden, som i dag än en gång får ett ventilationsärende gällande Vollsjö friskola & HVB-hem på sitt bord.
SkD har tidigare berättat om problemen med ventilationen på skolan, en historia som startade redan 2012 när Almaröds friskola AB, som driver skolan, inte kunde redovisa att luften i dess lokaler uppfyller Folkhälsomyndighetens krav.

Kommunens miljöenhet har därefter gjort flera besök men luften och ventilationen har inte fått godkänt. I november förra året hade politikerna i samhällsbyggnadsnämnden tröttnat på att vänta och beslöt att kräva att varje rum i byggnaden ska uppfylla Folkhälsomyndighetens krav och att skolbolaget skriftligen ska redovisa att kraven är uppfyllda. Vid utebliven redovisning hotade politikerna med ett vite på 10 000 kronor per kalendermånad.

Någon redovisning har inte kommit in så nu är förslaget att ansöka hos mark- och miljödomstolen att vitet döms ut.
Om så sker blir det kanske bara ett vite som döms ut.
– När vi var på skolan i förra veckan så höll de på med ventilationen. De är inte färdiga och har inte skickat in någon redovisning. Men det de sa var att det ska bli klart i vecka åtta. Och det är ju nästa vecka, säger miljöinspektör Anna Lidholm.
Hon har ytterligare ett ärende som gäller skolan och det handlar om hobbyrummet där man redan 2012 noterade en skarp doft som tros komma från lim under golvet.

Lukten fanns fortfarande kvar vid inspektionen i september.
– Men det har de gjort vid. De är väl inte helt klara än men de har stängt av den delen av skolan under tiden de håller på.
De är inte ovanligt att gamla golv, framför allt plastgolv, där man använt lim kan börja lukta, säger Anna Lidholm.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×