Gunnar Bengtsson (S).
Fredrik Jönsson (C).
Olof Röstin har varit moderaternas toppnamn länge. Nu plockas han bort och istället går Angelie Fröjdh in som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Roger Sunesson

Klartecken för nya styret

SVALÖV Inte helt oväntat satte moderaterna sig på tvären när kommunfullmäktige höll sitt extrainsatta möte på måndagskvällen.

Totalt åtta punkter klubbades igenom och här handlade det bland annat om införandet av ett personalutskott, men även en rejäl sänkt ersättning för kommunstyrelsens förste ordförande från 25 procent ner till endast fyra.
Inte minst Olof Röstin (M) var mycket frågande till ett personalutskott och hävdade att ett sådant införande kostar alldeles för mycket:

– Både sociala sektorn och skolan drar med sig stora kostnader och där behövs pengar.
Han förklarade att budgeten för innevarande år inte ser så ljus ut, samma sak för 2019:
– Vi behandlar ju redan personalfrågor i kommunstyrelsens arbetsutskott och det har fungerat bra.
Därför yrkade Röstin på en återremiss för att få ett svar vad vinster respektive kostnader landar på.
Från det nya styret svarade Fredrik Jönsson och han har suttit med i KSAU ett bra tag och konstaterat att personalfrågorna lyst med sin frånvaro.

Inte minst efter all turbulens och skriverier i medier om tillsättningar av chefer:
– Vi måste se till att vårda vår personal. Bli attraktiva och få folk att söka sig till oss och även se till att de bli kvar. Vi är här och nu i en mycket extra ordinär situation.
Sedan tidigare har Skånskan berättat om den kraftiga turbulensen i kommunen, maktskiftet och under mötet klubbades igenom att uppdragen för politiker i presidierna, ordförande och vice ordförande i bildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och bygg och räddningsnämnden återkallas.

Samma sak för kommunalråden och att reglementen även ska ses över för de samma som innebär att kommunstyrelsens ordförande, förste och andre vice ordförande agerar kommunalråd.
Även ledamöter och ersättare i valnämnden och krisledningsnämnden ska bytas ut.
När det gäller ersättning för kommunstyrelsens förste ordförande förklarade Lennart Pettersson (C) i siffror hur ersättningarna ser ut och tyckte det var märkligt att moderaterna helt plötsligt vill höja just nu, trots att man suttit vid makten de senaste 14 åren.
– Det har aldrig varit aktuellt att öka på ersättning för oppositionen tidigare och bara för att en person inte vill avgå frivilligt ska inte reglerna ändras, sa han med riktning mot just Olof Röstin.
Bakgrunden är att kommunstyrelsen inte får väljas om enligt kommunallagen. Samma sak gäller presidiet som inte heller får röras, där ordföranden Jan Zielinski (S) redan tillhör den nya majoriteten.

Det innebär att de styrande inte kan göra så mycket, där Olof Röstin agerar förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Teddy Nilsson (SD) andre vice ordförande.
En knepig situation som innebär att två från oppositionen sitter på de höga posterna, något som fick socialdemokraten Gunnar Bengtsson att se rött under mötet:
– Du har varit med så länge Olof, så du borde veta bättre och det är mycket beklagligt att du inte vill lämna. Nu är det bara att packa och gå hem.
– Svårare är det inte.
Slutresultatet av samtliga ärende blev som väntat:

Moderaternas krav på återremiss för införande av ett personalutskott röstades ner och utgången i ersättningsärendet gick samma väg.
Nästkommande måndag den 28 februari är det dags för ett nytt fullmäktige och här ska samtliga nyval göras till de olika nämnderna.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×