Det sociala perspektivet har alltid varit viktigt för socialistiska Smålands nation. ARKIVBILD

Hjälp tiggare i Lund kan stå utan lokal

lund I snart 3,5 år har Hjälp tiggare i Lund bedrivit härbärge för EU-migranter på Smålands nation.
Men på grund av bristande brandskydd för verksamheten verkar det som om Smålands nation måste avsluta kontraktet.
Hjälp tiggare i Lund går nu ut och ber om hjälp att hitta en ny lokal.

– Kontraktet går ut den 30 april. Det finns en risk att vi hamnar i en situation där vi inte har något härbärge, säger Mattias Svahn, ny ordförande för Hjälp tiggare i Lund.
Organisationen ber tidningarna om hjälp att uppmärksamma situationen.

– Vi behöver hjälp med att nå ut med informationen att Skånes enda året runt-öppna härbärge för EU-medborgare i utsatthet måste byta lokal, skriver den tidigare ordföranden Joakim Månsson Bengtsson i ett mejl till Skånska Dagbladet.
Han uppger att det var just efter en artikel i tidningen i slutet av 2014 som Smålands nation blev uppmärksammad på lokalbehovet och sedan kontaktade Hjälp tiggare i Lund.

– Vi skrev avtal bara några dagar efter det, så det var en glädjande historia som vi hoppas kan upprepas, fortsätter Joakim Månsson Bengtsson.
Rebecca Schalén, nationsombud på Smålands, uppger att det är krav från Räddningstjänsten Syd som föranleder att Smålands inte kan fortsätta att vara värd.
– Lokalen är inte så brandskyddssäker som den borde vara. Det skulle kosta för mycket att anpassa den. Pengar saknas till den ombyggnaden, som i så fall Hjälp tiggare i Lund, enligt kontraktet, skulle stå för, säger hon.

Smålands nation har ännu inte helt gett upp hoppet om att härbärget kan få vara kvar. Möjligheten finns att räddningstjänsten ger uppskov.
Överlag har det fungerat väl att upplåta källarutrymmet, som ändå inte användes till något annat, till härbärge, menar Rebecca Schalén.
– Hjälp tiggare i Lund har skött organisationen helt på egen hand och det har fungerat väldigt bra, säger hon.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×