Lisa Pedersen och Marie-Laure Plantaz berättar att även vuxna som ska lära sig cykla börjar på mindre cyklar och utan trampor för att bekanta sig med fordonet och träna balans.Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Lisa Pedersen kom till Cykelskolan för ett år sedan och gillar att cyklingen gör människor glada och lyckliga. Ida Holmberg, Tabasum Jan och Jenny von Platten är helt nya volontärer.
Att lära sig cykla blev frihet och oberoende för Tabasum Jan som kom till Lund från Indien. Nu engagerar hon sig i Cykelskolan i Lund för att ge andra samma möjligheter som hon fått.
Cykelskolan i Lund är ett samarbete mellan volontäre, Bike kitchen, Röda Korset och Lunds kommun.
Intresset för att engagera sig som volontär var stort när arrangörerna bakom Cykelskolan i Lund kallade till uppstartsmöte.

Fler vill vara med och lära kvinnor cykla

LUND För Tabasam Jan blev cyklingen nyckeln till frihet och oberoende.
På tisdagen var hon en av flera intresserade som kom till Cykelskolans upprop för att engagera fler volontärer.

Det började på initiativ av engagerade i Bike kitchen på Stenkrossen som hörde talas om Cykelskolorna i landets tre storstäder. 2016 inleddes projektet att framför allt lära främst nyanlända kvinnor att cykla.
– Det handlar inte bara om att lära sig cykla. Det är samtidigt ett socialt och kulturellt projekt där alla hjälper alla och umgås på ett välkomnade sätt, berättar Marie-Laure Plantaz som varit med från start.

Tabasam Jan från Indien är den första att skriva under på just det. Förra året lärde hon sig cykla genom Cykelskolan och på tisdagen kom hon tillbaka som volontär i projektet.
– Nu vill jag hjälpa andra att få samma möjlighet som jag fått med cyklingen. Cyklingen har fått mig att känna mig fri och oberoende. Jag cyklar ofta ut i naturen och väljer numera hellre cykel än buss och bil, berättar Tabasam Jan.
Dessutom innebar Cykelskolan möten med nya människor och en trevlig och social tillvaro på Stenkrossen berättar hon.

Även Ida Holmberg och Jenny von Platten var på plats för att de tycker projektet verkar intressant, att det är ett bra sätt att träffas och dela erfarenheter med människor från olika länder.
– Dessutom är Lund en väldigt bra stad att kunna ta sig runt i på cykel, menar Ida Holmberg.

Förra året deltog ett 50-tal kvinnor i skolan och runt 30 gick hela utbildningen och lärde sig cykla.
– Men flera gick bara ett par gånger och sen gick de hem och fortsatte träna hemma, berättar Marie-Laure Plantaz.

Lunds kommun stöttar projektet och även Röda Korset är en sammanhållande länk. I år siktar vi på att utbilda 70-80 nya cyklister, säger Marie-Lare Plantaz som nu hoppas att de många volontärerna som kom till första träffen ska möjliggöra fler tillfällen i veckan av Cykelskolan som alltid utgår från Stenkrossens lokaler.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du på utlandssemester i vinter?

Loading ... Loading ...