Maja Alfredsson, Ivar Svantesson, Lincoln Karlsson, Jonna Olsson och Ella Jönsjö årskurs 4 är några av de unga filmskaparna på Frostaskolan som har deltagit i filmfestivalen.
Gör sig redo för galapremiären. Jonna Olsson bakom kameran spelar in en filmsekvens i samband med Frostaskolans filmfestival. På fredag är det avslutning på projektet för den här gången. Foto: Jonas Karlsson

Filmfestival med sagotema

HÖRBY På fredag förvandlas Metropolbiografen till en riktig premiärsalong. Då är det final för Frostaskolans filmfestival, där eleverna på låg- och mellanstadiet har fått spela in egna filmer med sagotema.

Förberedelserna pågår in i det sista. Det är mycket som ska hinnas med innan fredagens premiärvisning av ”Winston och de tre gamlingarna” på Metropol – en av filmerna som eleverna Frostaskolan har spelat in. Den har valts ut till filmgalan med lottens hjälp.

– Det är tredje året som vi har en filmfestival på Frostaskolan. Tidigare har barnen fått välja fritt vad filmerna ska handla om. I år har vi i stället haft sagor som gemensamt tema, säger Marianne Ullstad, rektor för årskurserna F-6 på Frostaskolan.
I sagans värld handlar det ofta om det goda och det onda, och sluten brukar vara förutsägbara med det goda som vinnare. Men vad händer om man gör om sagan? Det har eleverna fått klura på under projektet.

– I vår grupp har vi utgått från sagan om Guldlock och de tre björnarna, och så har vi gjort ett spöktema av det med en lieman, en Hulk och en orm och en turist som skulle besöka ett slott, berättar Ivar Svantesson i klass 4 B.
Eleverna har jobbat ihop i grupper och tillsammans med barnen i fadderklasserna. Ettorna och fyrorna har hjälpts åt med filmerna, liksom tvåorna och femmorna och treorna och sexorna.
– Vi har spelat in med hjälp av Ipads, och sen har vi gjort klart filmerna med Imovie, säger Jonna Olsson.
– I Imovie finns det specialeffekter som man kan lägga in. Vi har spelat in både inne och ute, inflikar Maja Alfredsson.
Lincoln Karlsson gör gärna fler filmer, och han tycker att det är bra att man har fått jobba i smågrupper.
– Det har varit jätteroligt att vara med. Först filmar man alla bitarna, och när man har alla filmsnuttarna klipper man ihop filmen och fixar till ljudeffekterna.

– Det roligaste har varit att vi har lärt oss att samarbeta bättre, tycker Jonna Olsson.
Ella Jönsjö håller med.
– Vi gick ner till våra fadderbarn och läste upp för dem vad filmerna skulle handla om, berättar hon.
– Och det har varit kul att se på andra filmer och vad de har gjort, säger Maja Alfredsson.
Totalt har 280 elever på Frostaskolan deltagit i filmfestivalen. På fredag är det final för projektet med en galapremiär på Metropol.

Då är röda mattan utrullad utanför biografteatern och många av lärarna kommer dagen till ära att vara utklädda och det blir filmpremiär och delas ut diplom till eleverna som har gjort filmerna.
Den 6 mars får föräldrar och anhöriga till barnen också chansen att se filmerna i samband med en filmkväll på skolan.
– Det är härligt att se elevernas engagemang och att de tycker att de har lärt sig något nytt, säger Marianne Ullstad.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×