Drönare kan rädda liv

Skåne Starta hjärtan med hjälp av drönare.

Det föreslår Liberalerna i en motion om att Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartardrönare.
– Ny teknik kan rädda liv på ett sätt som vi inte ens drömt om för några år sedan. Jag vill att Skåne ska ligga i framkant och dra nytta av alla framstegen, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare i Region Skåne.
Christer Sörliden (L), ledamot i regionfullmäktige menar att drönare är ett sätt att nå ut till alla skåningar. Hjärtstartare räddar liv, betonar han.

Drönare kan fjärrstyras eller flyga av sig själv.
På flera håll har man nu utvecklat drönare som kan transportera hjärtstartare för att hjälpa människor som drabbats av hjärtstopp
Ambulanser har ofta långa utryckningstider i dessa områden och hjärtstartardrönare skulle kunna rädda liv.
Drönarna kan därför vara ett viktigt komplement dit ambulanser har svårt att nå i tid. I ett försök inom området genomförs i norra Roslagen och på Karolinska institutet testas och utvärderas drönarsystem inom hälso- och sjukvården.
Systemet bygger på en samverkan med SOS Alarm räddningstjänsten.

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever.
På årsbasis innebär det att av de 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus så överlever 500 personer, enligt Sveriges Hjärtstartarregister) förklarar Gilbert Tribo.

Den viktigaste enskilda faktorn för att öka överlevnaden är att minska tiden mellan hjärtstopp och det att patienten defibrilleras.

– Att snabbt kunna få tillgång till en hjärtdefibrillator eller, hjärtstartare som det kallas i folkmun, är med andra ord avgörande för att kunna rädda liv vid ett hjärtstopp, kommenterar Gilbert Tribo.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×