Eva Ljungfelt och sambon Torbjörn Rönning höll öppet hus på företaget Ekologisk energis utställningslokal på Västra Sjöstaden i söndags. Foto: Jari Markkanen
– 1998 ville jag inte betala 25 000 kronor för att få el inkopplat till min kolonistuga på Östra sommarstaden, för jag använder den bara fyra månader om året, så jag köpte solceller för 15 000 kronor, berättar Ystadsbon Bengt-Åke Starvik för Eva Ljungfelt. Foto: Jari Markkanen
Eva Ljungfelt och Torbjörn Rönning berättar att utställningslokalen är renoverat på ett miljövänligt sätt, de köper begagnat, källsorterar och kör elbil. Mat och dryck som de serverar är ekologisk och vegetarisk. Foto: Jari Markkanen

De startar företag i ekologisk energi

Ystad Ekologisk energi etablerade sig nyligen i Ystad. Företaget vill öka engagemanget för ekologi och hållbart liv i samband med försäljning av solpaneler.
– Intresset för solceller har ökat lavinartat och nu på våren är det bra tid att komma igång med det, säger Eva Ljungfelt.

Hon och sambon Torbjörn Rönning höll öppet hus på utställningslokalen på Västra Sjöstaden i söndags. De driver företaget tillsammans med två vuxna barn.
Han har jobbat med energilösningar i många år och är elektriker i botten. Hon har undervisat på yrkesprogram sedan 2004 och jobbade på Praktiska gymnasiet i Ystad från 2010, först som lärare, sedan som rektor.

Företaget satsar på tre spår: Att sälja produkter som producerar förnyelsebar energi, att ha yrkesutbildningar och att öka medvetenheten kring hållbarhet genom föreläsningar.
På utställningslokalen kan besökarna se och känna på solpaneler och få skräddarsydda, klimatsmarta helhetslösningar.
– Jag har märkt att vi som bor på solkusten ibland har 25 procent mer effekt här än i inlandet, exempelvis i Eslöv och Vollsjö, säger Torbjörn Rönning.

Solenergin gynnas av statligt bidrag. Efter årsskiftet höjdes bidraget för solceller från 20 till 30 procent för privata hushåll.
– Det innebär att var tredje solpanel är gratis, så vi har aldrig sålt så många anläggningar i januari, det brukar vara en lugn månad, förklarar Eva Ljungfelt.
– Det är också en värdehöjande investering, enligt mäklare, och kostar inte mer än ett nytt kök.
Företaget är redan igång med att utbilda yrkesfolk i så kallade kravutbildningar på en-två dagar enligt Arbetsmiljöverket regler. Det handlar om utbildningar för dem som jobbar med mobila plattformar, exempelvis ställningsbyggnad och fallskydd.

– Tanken är att dessa utbildningar ska ingå i vår utbildning för solcells- montör. Det ska vara en praktisk utbildning på sex veckor i att montera solceller, förklarar Eva Ljungfelt.
Företaget planera föreläsningar om ekologi och ett hållbart liv.
De berätta att de lever som de lär. Utställningslokalen är renoverat på ett miljövänligt sätt, de köper begagnat, källsorterar och kör elbil. Mat och dryck som de serverar är ekologisk och vegetarisk.
– Vi vill hålla föreläsningar om ekologi och hållbarhet och vidga begreppet lite grann till det hållbara livet, det kan vara allt från kost, hälsa till stresshantering, säger Eva Ljungfelt.
– Drömmen är att köra igång med söndagsföreläsning med brunch och att ha en mässa till våren. Det får bli nästa projekt. Vi fortsätter med att hålla öppet hus på söndagar.

En av besökarna, Ystadsbon Bengt-Åke Starvik, är pionjär inom solenergi.
– 1998 ville jag inte betala 25 000 kronor för att få el inkopplat till min kolonistuga på Östra sommarstaden, för jag använder den bara fyra månader om året, så jag köpte solceller för 15 000 kronor, berättar han.
– Solcellerna driver två kylskåp och belysning och luftar stugan. För de tunga grejerna som spis, varmvatten och värme använder jag gasol.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×