Henry Nilsson. FOTO: Lennart Andersson
Vera Nilsson.

Berättarkafé igång under nytt namn

Eslöv I kväll startar berättarkaféet i Eslövs folkhögskola för säsongen. För att hedra nyligen bortgångna Vera Nilsson, som varit en drivande kraft bakom kaféet, byter man namn till Veras berättarkafé.

Eslövs Kultur- och Byggnadsminnesförening har arrangerat berättarkaféer sedan 1993, sedan många år i samarbete med Eslövs Folkhögskola.
I år har man således 25-årsjubileum.
– Det ska vi givetvis uppmärksamma i höst någon gång. Men vi vet ännu inte riktigt hur, säger Henry Nilsson i föreningen Skånska berättare.

Sedan länge har man haft två berättarkaféer på våren och två på hösten. I vår hålls de två tillställningarna tätt – den första i kväll klockan 19 och den andra redan om en månad, tisdag den 13 mars, även då klockan 19.
– Intresset för berättande har spridits de senare åren och kommer det 40 besökare i kväll är vi nöjda. Kommer det 50 blir vi glada, säger Henry Nilsson och tillägger att det som vanligt är fri entré och att elever från folkhögskolans musikallinje bjuder på fika.
– Kanske någon av dem hakar på med en berättelse.
Annars är det ett antal stadiga berättare från föreningen Skånska berättare som återkommer – så även i kväll.
Christina Strömwall, ordförande i Skånska berättare, Marie Westergren, lärare på folkhögskolan samt Eslövsborna Ingmar Lundström och Lotta Johansson ska dra sina historier.

Dessutom är vem som helst välkommen att bidra med en historia.
– Det är en väldig varietion på berättelserna. Vissa hittar på, andra använder idéer från sagor och myter och ibland kan det bli improviserat, säger Henry Nilsson, som själv ska framföra någon av hans bortgångna hustru Veras nedtecknade berättelser.
– Hon var en drivande kraft bakom berättarkaféet och hennes underfundiga historier kommer från en uppväxt i ett hem i Västergötland med mycket berättande från äldre generationer, säger Henry Nilsson.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×