Torbjörn Ekelund (L) anser att personalutskott kostar för mycket.
- Ett viktigt beslut, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lennart Pettersson (C).

”Bara ute efter makt, fler höga uppdrag och arvoden”

SVALÖV Efter de senaste utspelen och bråken inom politiken i Svalöv går kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L) till hårt angrep mot den koalitionen som ska styra vidare fram till valet i september.

– Det nya styret har bara ett valtekniskt samarbete. Man är inte överens om viktiga och konkreta frågor, då är en given fråga hur man ska komma fram till gemensamma beslut och ta ansvar för dessa, dundrar han.
Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet gick i samband med samgåendet ut med att samtliga parter ändå fritt kan söka samarbete utanför gruppen.

– Men då innebär det i sak att det bara finns liberaler och moderater kvar att luta sig mot. Att kontakta Sverigedemokraterna ser jag som uteslutet och det innebär att vi får dra det tunga lasset ändå.
– Det är inte rätt väg gå för att styra och jobba för kommunens bästa, säger Ekelund mycket kritiskt.
Ekelund, som med all säkerhet får lämna sinauppdrag som bildningsnämndens ordförande, samma sak gäller för samhällsbyggnadsnämndens dito Olof Röstin (M) den 1 mars, hävdar därmed att de fem partierna målat in sig i ett hörn:

– Det är ett valtekniskt samarbete och jag kan inte förstå hur partier med så vitt skilda åsikter och värderingar ska kunna samsas.
– Helt klart vill man inte styra och inte heller ta ansvar.
Istället väljer Torbjörn Ekelund att gå till angrepp och hävdar att allt handlar om att ta makten, sno åt sig de höga uppdragen och ökade arvoden.
Han framhåller samtidigt att samtliga partier i så fall ljugit i massmedier:
– Det är sandlåda på sällan skådad nivå. Det måste finnas ett starkt styre i Svalöv för att reda ut alla problem. Så blir knappast fallet nu.
Torbjörn Ekelund är allra mest kritisk mot Centern som tidigare haft ett valtekniskt samarbete med Fi, mp och v.

– Men då handlade det om att sitta i opposition. Det är en jäkla stor skillnad. Man behövde inte ta ansvar och då betydde de politiska åsikterna inte alls så mycket som nu.
– Nu ska man dessutom samverka med Vänsterpartiet som inte allt för länge sedan avsade sig rollen som ett kommunist parti. Den ekvationen får jag inte att gå ihop.
Centerns ordförande Lennart Pettersson är oförstående till angreppen, men vill inte vidare kommentera Ekelunds utspel.

– Nej, vi väljer att inte kommentera i dagsläget. Vi har lagt ut våra åsikter i media och Facebook. Där får allmänheten ta del av våra åsikter och det räcker för tillfället som info.
Men Pettersson säger ändå:

– Det har förekommit en hel rad osanningar och osaklikheter under de senaste veckorna. Olyckligt och det gynnar knappast invånarna i Svalövs kommun.
På måndagens extra insatta fullmäktigemöte fanns inte Liberalerna med.
Partiet höll sitt årsmöte med riksdagsmannen Allan Widman på plats.
Där behandlades bland annat inrättande av ett personalutskott, men även sänka ersättningen för Olof Röstin(M) i rollen som förste vice ordförande.
Sänkningen arvodet ser Ekelund som ren hämnd:
– Det handlar bara om att få bort honom. Sänkningen är satt till årsskiftet och det är så länge uppdraget gäller.

Och han ger de styrande partierna till sist ännu en känga:
– Att lägga fullmäktigemötet samma dag som vi har vårt årsmöte är bara för jäklad. Helt klart planerat, någon annan slutsats kan jag inte dra.
Lennart Pettersson bedyrar att så inte är fallet.
– Det hade jag ingen aning om. Fullmäktigemötet ser vi som nödvändigt för att komma vidare.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×