Lund

Anrik konstförening jubilerar men ser framåt

Visst blir det trångt under sommarutställningen då 40 konstnärer ska ställa ut i Aura, men det är samtidigt en del av pulsen, energin, menar Anna Jin Hwa Borstam, projektledare för jubileumsåret.Vid sidan av henne syns ordförande Barbro Westling och Cecilia Nelson, som har varit ordförande tidigare.FOTO: Joakim Stierna
Lund
Lund Konstföreningen Aura bildades av en grupp konstnärer i Lund 1928. Sedan 1929 har verksamheten funnits i det medeltida Krognoshuset. Under året kommer föreningen att uppmärksamma 90 årsjubileet med en rad aktiviteter.


– Många har fått nog av olika jubileer, men vi känner samtidigt att vi vill ha uppmärksamhet. Vi vill ha nya medlemmar och kunna fortsätta att arrangera utställningar med höga ambitioner. Vi tycker att vi behövs i Lund, säger Barbro Westling, ordförande i konstföreningen Aura.

Hon uppger att föreningen ständigt får bekräftat att Lundaborna uppskattar Aura. Det är ett ingen kommersiell verksamhet, men något som är på riktigt.


– Vi får ofta bevis för att människor är intresserade av konst, att de vill tala om den. Det ser vi i vårt lilla hus, där konsten kommer så nära besökarna. Det är ett jättebra utgångsläge, fortsätter Barbro Westling.

Cecilia Nelson, tidigare ordförande och tillika pensionerad chef för Konsthallen, framhäver hur unikt det är att Aura får ha kvar Krognoshuset och kan leva vidare i tider då många föreningar tvingas lämna centrala utställningslokaler av ekonomiska skäl.


– Och vilken enorm möjlighet det är för en konstnär som får ställa ut i Krognoshuset. Han eller hon får ta över denna lilla institution och göra huset till sitt under några veckor, säger Cecilia Nelson.

Hon berättar att grundarna av föreningen hade som mål att Lund skulle få ett eget konstmuseum. De målade självporträtt som de skänkte till kommunen som en grundplåt till det framtida museet.


– Kommunen sa ja, tack. Ni kan få vara i Krognoshuset så länge. Men staden lovade ett konstmuseum och jag tycker att man ska hålla vad man lovar. Att vi inte har något museum har fått följden att de underbara Lundakonstnärer som vi har vid sin bortgång har skänkt sina alster till ... Malmö.

Jubileumsfirandet inleds den 20 februari klockan 19, den dag föreningen bildades för 90 år sedan.

Arrangemanget äger rum i Picturasalen högst upp i Universitetshuset. Det var där föreningen huserade det första året.

Aura bjuder på två performances, föredrag av Cecilia Nelson samt mingel. Alla är välkomna.

I sommar blir det en stor utställning i och kring Krognoshuset. Under sex veckor, 21 juli till 2 september, ska 40 av föreningens 62 konstnärer ställa ut.

Programmet fortsätter sedan under hösten med en konstkväll i oktober och en avslutande ljus- och ljudföreställning i Krognoshuset i vintermörkret.

Lund

Bjärreds nya centrum tar form

På flygbilden ser man hur det nya bågformade huset ser ut och att Norra Västkustvägen lagts i en både runt byggnaden. På bilden syns också den nya rondellen.
Foto: Lomma kommun
Lund
bjärred De senaste decennierna har det byggts mycket i Lomma, men nu är det Bjärreds tur. Ett helt nytt centrum med torg, affärer, bostadsrätter och radhus håller på att växa fram.

– Vi drog igång i mars 2020. Vi började med att flytta busshållplatserna 200 meter norrut. De låg där det stora Midroc-huset håller på att byggas nu. Det var bara en stor öppen yta med hållplatser och cykelparkeringar, säger Carolina Ilestam, projektledare på Lomma kommun.

Flytten av hållplatserna var den första etappen. I den andra, som genomfördes i april 2020, byggdes en ny lokalgata öster om Norra Västkustvägen. Det rörde sig om en förlängning av Bokvägen. Gatan behövdes först som bygata för de radhus som ska uppföras på platsen och sedan när allt är klart för de boende.

Carolina Ilestam visar platsen där det nya torget ska ligga.
Foto: Joakim Stierna

– Den tredje etappen var vi klara med i december 2020. Då flyttades Norra Västkustvägen och lades i en bågformad sträckning och vi rev allt som fanns på det gamla torget. Det var också stora omflyttningar av ledningar i hela området. Midroc bygger ju ett underjordiskt garage så där kan inte gå några ledningar, säger Carolina Ilestam.

Scen och soltrappa

Den sista etappen, som Lomma kommun just nu planerar för, är att färdigställa torget och omgivande ytor med gång- och cykelbanor. På torget blir det en scen, en soltrappa, sittbänkar, en lekplats och planteringar, uppger Carolina Ilestam.

– Torget kommer ligga väster om det bågformade huset. Vi får komma till och börja anlägga det i oktober/november. Midroc måste först färdigställa, säger Carolina Ilestam.

Det är trångt i Bjärreds centrum under ombyggnaden.
Foto: Joakim Stierna

Hon syftar på det flerbostadshus som byggs på platsen där busshållplatserna låg förut. Torget ska ligga innanför detta, mellan den bågformade byggnaden och köpcentret. På markplanet i den nya byggnaden blir det lokaler för handel eller andra verksamheter, från våning två och uppåt inreds bostäder.

Sammanhängande stadsrum

Huset skyddar torget från trafiken på Norra Västkustvägen och definierar torgytan. Bottenvåningens lokaler har stora glaspartier, som går att öppna upp under sommaren. På så vis, skriver kommunen, skapas ett stort sammanhängande stadsrum för aktiviteter, umgänge och kommersiell handel.

Midroc bygger också radhus öster om Norra Västkustvägen. Inflyttning i både flerbostadshuset och i radhusen blir under våren 2023.

Carolina Ilestam tycker det känns bra att det satsas på Bjärred efter att så mycket tidigare har gjorts i Lomma.

– Nu händer det mycket här. I januari ska vi börja bygga en ersättning till Långa bryggan och sedan finns bostadsprojektet Bjärreds vångar. Det är också flera skolor som byggs om, säger hon.

En ny skolbyggnad på Bjärehovskolan blir klar höstterminen 2022. På Rutsborg byggs en ny idrottshall intill den befintliga. Den beräknas vara färdig våren 2023. Till 2026 kommer det också att finnas tågstationer i både Flädie och Alnarp.

Sport

Stort revanschsug i Lugi

En handbollsspelare som jublar
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån/arkiv
Sport
Lund
Handboll Lugi gjorde en plattmatch och föll stort senast hemma mot SHE-serieledaren IK Sävehof. På onsdagskvällen är det därför ett revanschsuget vinrött lag som möter jumbon BK Heid på bortaplan.

– Vi hoppas definitivt kunna studsa tillbaka, konstaterar tränaren Kenneth Andersson före tisdagens träning.

Lagen möttes i Lund så sent som den 16 januari och då var det ett spelsuget Lugi som vann med förkrossande 31-18.

På onsdagen väntar dock spel i Heidhallen.

– Heid vann med tolv bollar hemma mot Kärra, men förlorade med åtta borta. Ofta blir det ett helt annat resultat i andra matchen när serien vänder och det är otroligt svårt att begripa varför, säger Kenneth.

– Men vi ska i varje fall göra allt för att undvika en sådan total scenförändring.

– Vi måste spela bra och komma upp i samma nivå som vi gjorde i hemmamatchen.

Hur ser det ut på covid-19-fronten?

– Dessvärre har vi åkt på något fall till, men blir det inte värre än så här spelar vi i Göteborg.

Sport

Ny ytterback klar för Lunds BK

En fotbollsledare i aktion
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån/arkiv
Sport
Lund
Fotboll Lunds BK fortsätter värvandet inför 2022 års spel i Ettan södra. Senast i raden av nytillskott är den 24-årige högerbacken Elyas Bouzaiene som ansluter från division 2-klubben Kristianstad FC.

– Det känns väldigt bra och proffsigt att komma till Lunds BK. Fick en bra känsla direkt för gruppen, från Stefan [Jansson, klubbchef), och Jussi [Kontinen, tränare] som välkomnade mig på ett varmt sätt, säger han enligt föreningens hemsida.

– Allt positivt jag hört om Lunds BK stämde bra.

Bouzaiene är fotbollsutbildad i Kristianstads FF och har spelat division 2-fotboll i både Kristianstad FC och Ifö Bromölla IF.

Förra året blev det 25 seriematcher, samtliga från start, i KFC.

– Jag är en offensiv vingback, älskar en mot en både offensivt och defensivt, hårt arbetande ytter till vingback, konstaterar Elyas Bouzaiene.

Enligt lundsbk.se beskriver tränaren Jussi Kontinen honom som ”en klok spelare, med mycket effektiv och användbar spelbarhet".

Sport

Från Torns IF till FC Trelleborg

Fotbollsspelare i kamp om bollen
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån/arkiv
Sport
Söderslätt
Lund
Fotboll Den 21-årige anfallaren Kevin Harletun lämnar Torns IF efter bara en säsong och flyttar hem till division 4-tillhörande moderklubben FC Trelleborg.

– Jag har känt en tid att jag vill ladda om batterierna, återfå spelglädjen och knyta an mitt fotbollsspelande lite mer lokalt, säger Harletun i ett uttalande på sin nya förenings hemsida.

- För mig var det ett enkelt val att försöka nå en uppgörelse med min gamla förening, där jag under min ungdom upplevde många trevliga och framgångsrika fotbollsstunder. Helt klart är att FC Trelleborg i dag har samma trivselvärde, bra ledning och organisation och verkar ha en spelartrupp och tränarteam som kan nå framgångar.

Kevin Harletun representerade FC Trelleborg fram till 2014 då han bestämde sig för att prova lyckan i Malmö FF. Framgångarna där resulterade i spel i såväl U19 som debut i A-laget och ungdomslandslagen.

De senaste säsongerna har Harletun tillhört Österlen FF i division 2 och Torns IF i Ettan södra.

"Trots hans unga ålder får vi en spelare med stor rutin från träning och matcher långt över vår serienivå. Vi kommer säkert dessutom att få fördel av Kevins snabbhet, hans teknik och avslutsförmåga", skriver FC Trelleborg på sin hemsida.

Malmö

Bil i mitträcket på E6 vid Borgeby

Malmö
Lund
Lomma En bil körde på tisdagseftermiddagen in i ett mitträcke på E6 vid trafikplats Borgeby.
PREMIUM

Olyckan inträffade strax efter klockan 16. Polis, räddningstjänst och ambulans skickades då till platsen. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus efter händelsen, skadeläget är okänt. Bilen kommer att bärgas från platsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Sport

Elverhøy blir Lugispelare på riktigt

En handbollsspelare i aktion
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån/arkiv
Sport
Lund
Handboll Före säsongen lånade Lugi in den 21-årige niometersbjässen Jonas Elverhøy från norska Elverum. Nu lämnar han moderklubben permanent och blir vinröd till och med utgången av spelåret 2023-2024.

– Först vill jag säga att det känns lite märkligt att lämna Elverum där jag har spelat hela mitt liv, konstaterar Elverhøy i ett uttalande på Lugis hemsida och fortsätter:

– Allt jag kan är deras förtjänst och just nu spelar dem på en nivå som jag inte är redo för. Jag är därför väldigt tacksam och glad att Lugi såg min potential och kan ge mig en större roll där jag kan få spela och utvecklas mer. Jag har fått ett väldigt fint mottagande i Lugi av både spelare, ledning och alla omkring i klubben.

Jonas Elverhøy startade säsongen på ett lovande sätt och öste in mål i såväl träningsmatcher som Svenska cupen innan han drabbades av en skada.

Trots att det inte blivit speciellt mycket speltid har den norska talangen, med 50 ungdomslandskamper på meritlistan, imponerat tillräckligt för att Lugi ska välja att skriva ett tvåårsavtal med honom.

– Jonas har en enorm potential och vi är glada att vi på ett bra sätt lyckats lösa så att Jonas blir Lugispelare de kommande två åren. Hans skytte kommer ge laget en extra dimension och det ska bli enormt spännande att följa Jonas utveckling, säger sportchefen Kenneth Andersson.

Elverhøy väntas vara tillbaka i spel när Handbollsligan återstartar efter EM-uppehållet och ser fram emot att få dra på sig tröjan igen.

– Det har varit en tuff start för mig personligen på grund av en skada i axeln, men nu blickar jag framåt och ser fram emot resten av säsongen, betonar vänsternian som är hela 203 centimeter lång.

– Jag trivs jättebra med det sociala både på och utanför planen och jag är helt säker på att Lugi är det rätta valet för mig.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan fortsätter att öka. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Burlöv, Kävlinge och Svedala ligger just nu i toppen över var smittspridningen är störst, sett till antalet pcr-test som visat positivt, per 100 000 invånare.

Lund

20-åring knuffade tågvärd

Lund
Stångby En 20-årig man ilsknade av okänd anledning till mot en tågvärd på Stångby station på måndagseftermiddagen.

Mannen knuffade tågvärden så hårt att denne slog huvudet i en hatthylla på tåget.

– Vi ska titta på film från övervakningskameran ombord för att se vad som skett, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

20-åringen misstänks för våld mot tjänsteman.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL