Visst blir det trångt under sommarutställningen då 40 konstnärer ska ställa ut i Aura, men det är samtidigt en del av pulsen, energin, menar Anna Jin Hwa Borstam, projektledare för jubileumsåret. Vid sidan av henne syns ordförande Barbro Westling och Cecilia Nelson, som har varit ordförande tidigare. FOTO: Joakim Stierna

Anrik konstförening jubilerar men ser framåt

lund Konstföreningen Aura bildades av en grupp konstnärer i Lund 1928.
Sedan 1929 har verksamheten funnits i det medeltida Krognoshuset.
Under året kommer föreningen att uppmärksamma 90 årsjubileet med en rad aktiviteter.

– Många har fått nog av olika jubileer, men vi känner samtidigt att vi vill ha uppmärksamhet. Vi vill ha nya medlemmar och kunna fortsätta att arrangera utställningar med höga ambitioner. Vi tycker att vi behövs i Lund, säger Barbro Westling, ordförande i konstföreningen Aura.
Hon uppger att föreningen ständigt får bekräftat att Lundaborna uppskattar Aura. Det är ett ingen kommersiell verksamhet, men något som är på riktigt.
– Vi får ofta bevis för att människor är intresserade av konst, att de vill tala om den. Det ser vi i vårt lilla hus, där konsten kommer så nära besökarna. Det är ett jättebra utgångsläge, fortsätter Barbro Westling.
Cecilia Nelson, tidigare ordförande och tillika pensionerad chef för Konsthallen, framhäver hur unikt det är att Aura får ha kvar Krognoshuset och kan leva vidare i tider då många föreningar tvingas lämna centrala utställningslokaler av ekonomiska skäl.
– Och vilken enorm möjlighet det är för en konstnär som får ställa ut i Krognoshuset. Han eller hon får ta över denna lilla institution och göra huset till sitt under några veckor, säger Cecilia Nelson.
Hon berättar att grundarna av föreningen hade som mål att Lund skulle få ett eget konstmuseum. De målade självporträtt som de skänkte till kommunen som en grundplåt till det framtida museet.
– Kommunen sa ja, tack. Ni kan få vara i Krognoshuset så länge. Men staden lovade ett konstmuseum och jag tycker att man ska hålla vad man lovar. Att vi inte har något museum har fått följden att de underbara Lundakonstnärer som vi har vid sin bortgång har skänkt sina alster till … Malmö.
Jubileumsfirandet inleds den 20 februari klockan 19, den dag föreningen bildades för 90 år sedan.
Arrangemanget äger rum i Picturasalen högst upp i Universitetshuset. Det var där föreningen huserade det första året.
Aura bjuder på två performances, föredrag av Cecilia Nelson samt mingel. Alla är välkomna.
I sommar blir det en stor utställning i och kring Krognoshuset. Under sex veckor, 21 juli till 2 september, ska 40 av föreningens 62 konstnärer ställa ut.
Programmet fortsätter sedan under hösten med en konstkväll i oktober och en avslutande ljus- och ljudföreställning i Krognoshuset i vintermörkret.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du rest med ersättningsbuss idag?

Loading ... Loading ...

Webbkryss