Bildtext
Bildtext
Bildtext

Viktigt läsning om överlevare

I slutet av januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag på de flesta skolor i Sverige. ”Om detta må ni berätta” gavs första gången ut 1998 av Forum för levande historia på regeringens initiativ. Då var fokus helt på förintelsen och nazisternas förföljelse av judar, romer, homosexuella och andra grupper. Nu har materialet utökats med fler folkmord, andra förföljelser, islamofobi och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Händelserna i Tyskland skedde geografiskt nära oss och det finns fortfarande överlevare som kan berätta. Inte minst i våra dagar är det viktigt att den uppväxande generationen får se vad främlingsfientlighet och brist på demokrati och frånvaro av tankar om människors lika värde kan göra med vår värld. Skönlitteratur kan vara lättare att ta till sig än rena fakta. Tre nya böcker om nazism och rashygien finns nu i bokhandelshyllorna.

Vi kommer snart hem igen är en seriebok tecknad av Peter Bergting med text av Jessica Bab Bonde (Natur & Kultur). Vi får möta sex öden, sex barn som överlevde förintelsen och som på olika sätt hamnade i Sverige. De berättar sina historier, hur det började med lite regler och slutade med koncentrationsläger. Sex sanna historier, lättillgängliga i serieform som med sin avskalade stil framställer både miljöer och människor på ett gripande sätt.

Camilla Lagerqvist har skrivit en serie böcker om barnen som kallar sig Svarta Rosen som utspelar sig under andra världskriget. Maja, Ben och Hilde bor i Värmland och hjälper norska motståndsrörelsen. Nu finns en ny serie, Blodsvänner, som utspelar sig i 30-talets Sverige. Två delar finns utgivna, Försvunnen och Vittnet (B Wahlströms) och en tredje kommer under våren.  Huvudperson är Disa som bor på barnhem. Hon tillhör resandefolket och det har bestämts att hon ska omhändertas. En flicka på barnhemmet ska tvångssteriliseras för hon har epileptiska anfall. Disas morfar kommer inte som utlovat på besök. Varför inte? Har det hänt något? Disa och två kamrater tror att den obehaglige doktor Mickel Falsum från Rasbiologiska institutet har något med saken att göra. Det visar sig att morfar finns på Ulleråkers psykiatriska klinik och han får inte ta emot besök. Spännande och fängslande från en tid då alla människor inte hade samma värde.

Michael Bornstein är en av de allra yngsta överlevarna från Auschwitz. Han var bara fyra år gammal när lägret befriades. Han försökte glömma sina hemska minnen ända tills han fick se ett foto från befrielsen av lägret på en förintelseförnekarsida på internet, där han själv syns tydligt. Det blev drivfjädern till att skriva sin familjs historia. Från ett vanligt vardagsliv till ghettot i en liten stad i Polen där pappan var ledare för juderådet som med mutor lyckades göra livet lite bättre för alla i ghettot, via flera arbetsläger följdes familjen åt till koncentrationslägret Auschwitz. Brodern och fadern överlever inte. Fantastiskt nog återförenas Michael efter kriget med sin mamma. Tillsammans med farmor upplever de sedan en fortsatt antisemitism i den gamla hemstaden i Polen. Deras hus har tagits över av polacker och vägen mot ett nytt liv går via München till New York. Vi som överlevde, B Wahlströms, en intensiv och gripande skildring.

×