Susanne Lindbro tyckte att det var spännande att möta den sociala roboten.
Roboten Robin heter egentligen @RobinFurhatHood efter skaparna.
Caroline Blomberg visar en framtida handprotes.

Social robot mötte näringslivsprofiler

MALMÖ Den sociala roboten Robin som kan snacka med folk fanns på plats när Malmö stads näringslivsgala arrangerades på Malmö Live på måndagen.

Roboten Robin tillhör framtidens innovationer som Arbetsförmedlingens Digitala Innovationscenter just nu åker runt och visar för att ge en glimt av framtidens arbetsmarknad.

– Jag heter Robin och är en social robot som gärna vill vara med i ert team, säger den rörliga roboten, som kan följa med i rörelserna på den som talar och svara på tilltal.
Robin är nämligen en virtual föränderlig robot som kan skifta mellan olika kön och personligheter och kan prata med folk på olika språk.
– Vi tänker oss att roboten kan användas för olika ändamål. Som tolk eller för att lära nyanlända svenska. I dag pratar roboten även engelska och arabiska, berättar Caroline Blomberg, informations- och utställningsansvarig på Arbetsförmedlingens Innovationscenter.
Prototypen som hon och hennes kolleger hade med sig kostar i nuläget 100 000 kronor, men om det finns ett stort intresse räknar man med att robotarna ska bli billigare.

– Genom att visa upp roboten över hela landet vill vi fånga upp folks idéer om vad den skulle kunna användas till. Det är inte bara i industrin som robotar kan underlätta arbetet. Det handlar inte om att ersätta utan komplettera arbetskraften, menar Caroline Blomberg.
Hon visade också upp en protes som skulle kunna tillverkas tredimensionellt och därmed göra det billigare och enkla för den som exempelvis vill använda olika protester för olika tillfällen, som på jobbet eller på fritiden.
Det var det sextonde året i rad som näringslivsgalan i Malmö anordnades.
Under dagen var det inspirationsföreläsningar och mingel för stans kreativa näringar, då bland andra rapparen Petter och före detta Moderatledaren Anna Kinberg Batra talade.
– Vi vill skapa en mötesplats och premiera och inspirera duktiga företagare som gör en insats för staden. Många som har fått pris på galan vittnar om att deras verksamhet blomstrar efteråt och kan leda till fler priser, berättar projektledare Lena Persson.
Priserna, som Årets näringslivsrookie och Årets Malmöföretag, delas ut under kvällen.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×