– Den har träratt, konstaterade Morgan Johansson när han satte upp i den gamla brandbilen i räddningstjänstens lokaler. Räddningschef Lars Nilsson informerade om att 32 av 54 anställda på räddningstjänsten är deltidsbrandmän. – Vi har inte problem att fylla platserna men vi får fylla dem ofta, sade Lars Nilsson. Foto: Claes Hall
Morgan Johanssons besök i Höör vållade uppståndelse bland politiker, poliser och kommunala tjänstemän.
Polismästare Anna Karin Boije hälsade Morgan Johansson välkommen till polishuset i Höör. Själva mötet hölls dock stängt för massmedia. foto: Claes Hall

Minister vill se lokal polisiär närvaro

höör Trygghetsmätning, visning av ett regionalt jättelikt räddningsfordon och en information om Höör i stort. Justitieminister Morgan Johansson hann med en hel del under sitt korta besök i Höör på måndagen. Han fick också kommentera debatten om polishusets framtid i Höör.
– Polisiär närvaro är oerhört viktigt, sade han.

Det märks att valrörelsen är i vardande. Inte minst i Mellanskåne börjar ministerbesöken bli allt tätare. Häromveckan var Gustav Fridolin i Löberöd och i förra veckan besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Svalöv. I går var det justitieminister Morgan Johanssons tur att besöka Höör. Då hade han redan hunnit med att besöka en gymnasieskola och ett pappersbruk i Klippan på förmiddagen.

På schemat var det utsatt att Morgan Johansson skulle besöka räddningstjänsten för en genomgång av det förebyggande arbetet i kommunen. Men lite mer inofficiellt hann han också med ett kort besök på polisstationen i Höör tillsammans med lokalpolischef Anna Karin Boije och Höörs kommunalråd Stefan Lissmark (S) och Anna Palm (M).
– Jag har fått en kort redogörelse av polisens trygghetsmätning, sade Morgan Johansson efter mötet.
Morgan Johansson nämnde de kategorier av brott som lokalpolischef Anna Karin Boije tidigare pratat om. Trafikbrott, narkotikabrott och bekymmer med buskörning.

Fick du någon information om att polisstationen i Höör eventuellt kommer att läggas ner?
– Det är ingenting som tagits upp specifikt. Ett sådant beslut fattas av polisens Region syd, sade Morgan Johansson.

Skånska Dagbladet har skrivit flera artiklar om diskussionen kring polishuset. Bland annat har aktiva poliser gått och vädjat att nuvarande station ska vara kvar. Hur ser du generellt på vikten av lokala polisstationer?
– Polisens närvaro är oerhört viktig och ett verktyg för att bekämpa brott, sade Morgan Johansson som menar att fler poliser är på väg.
– Nästa år utbildas 1 300 poliser i Sverige. Det är det största antalet sedan 2010.

Hur kommer det märkas av lokalt?
– Det kommer märkas nästa år. Det har utbildats för lite tidigare. Sen gäller det att arbetsvillkoren är bra. Vi behöver återrekrytera poliser som slutat, ha större lönehöjningar och en god arbetsmiljö för poliserna.

Starkt kritiserade Dan Eliasson fick nyligen sluta som rikspolischef men utnämndes i samma veva som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Hur ser du på kritiken mot det beslutet?
– Jag tycker illa om den typen av personanklagelser som varit från en del håll.
– Han har haft en svår uppgift som han skött på ett bra sätt. Jag är angelägen om att man tar hans egenskaper tillvara och MSB sökte en person med stor erfarenhet, säger Morgan Johansson.
Ministerbesöket fortsatte sedan till räddningstjänsten lokaler på Terminalvägen. Intresserat lyssnade Morgan Johansson på informationen från bland andra räddningschefen Lars Nilsson och personalchefen Camilla Lindhe. Den senare informerade om den omorganisation som är på gång inom kommunen.
Justitieministern ställde frågor om sommarjobb, försörjningsstöd, bostadsbyggande och skattenivå.
– Vi höjde skatten mest i landet. Har det undgått ministern, svarade Anna Palm och rev ner skratt i lokalen.
Till sist fick göra Morgan Johansson göra ett besök i det gigantiska regionala ledningsfordon som köpts in av Skånes kommuner gemensamt. Efter överenskommelse står fordonet placerat i Höör.
– Jag trodde faktiskt det skulle vara dyrare än 6,4 miljoner, sade Morgan Johansson imponerat efter att besökt fordonet.

 

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×