Tullen har inriktad en del arbete mot att stoppa alkoholsmugglingen vid bland annat Öresundsbron. ARKIVBILD

Fängelse för att ha smugglat in alkohol

MALMÖ Sex månaders fängelse blev domen för den man i 40-årsåldern som vid flera tillfällen år 2017 på bussresor till Tyskland har fört in stora mängder alkohol för kommersiellt bruk.

Malmö tingsrätt menar i sin dom att det handlar om så stora mängder alkohol att det inte kan handla om att dryckerna enbart skulle användas för eget bruk.
Polisutredningen visar att 40-åringen vid sju tillfällen i januari och februari olovligen har infört 206 liter sprit, 330 liter vin drygt 2 336 liter öl och drygt 182 liter cider/longdrinks till Sverige.
– Om man räknar om nämnda mängder alkohol till starksprit blir mängden drygt 600 liter. Mängden alkohol är enligt lagen en viktig omständighet för att avgöra om alkoholen är avsedd för privat bruk eller inte, skriver rådmannen Lars Olsson.

Det var 21 februari 2017 som 40-åringen avslöjades vid Lernacken efter att ha varit med på en av bussresorna till Tyskland.
Vid en kontroll visade det sig att mannen hade med sig 22 liter sprit, 65 liter vin, 237 liter starköl och 63,36 liter så kallade longdrinks.
Under utredningen visade det sig att 40-åringen hade gjort ytterligare sju bussresor för att handla alkohol i Tyskland.
Kontroller av bussbolagets förteckningar av medhavda alkoholvaror visar också att mannen hade tagit med sig den mängda alkohol som redovisas i åtalet och domen. Däremot underkänner tingsrätten åtalet för en resa i början av januari 2017.

Själv uppger mannen att han flera gånger har varit i Tyskland för att handla alkohol för att kunna ha fest med sina tidigare arbetskamrater och för sitt eget behov.
– Ibland kan det gå åt hundra liter alkohol när det är fest med polarna. Om det är fest så bjuder man. Ibland räcker alkoholen i tre dagar och ibland i fem dagar, sa 40-åringen vid rättegången.
Mannen uppgav också att han inte har sålt en enda flaska utan han har förbrukat det mesta av alkoholen under den månad som åtalet avser, till fester eller familjehögtider.
Samtidigt har han arbetat i Sverige i lite mer än ett år men fick sin sista lön i januari 2017, då bussresorna inleddes.
Tingsrätten menar därför att det är orimligt att 40-åringen ska ha satsat så mycket av sitt kapital på att åka på bussresor till Tyskland för att köpa den mängden alkohol till ett värde av cirka 5 000 euro.
Eftersom 40-åringen har fört in så mycket alkohol utan att anmäla det till tullen döms han för grov smuggling till sex månaders fängelse.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×