Rönne å är naturskön och det går bra att paddla kanot där – men atlantlaxen, havsöringen och ålarna når inte fram. De dör istället i tre vattenkraftverk i Klippans kommun. Nu vill Klippan ta bort dem helt vilket skulle betyda att Rönne ås strandkanter i bland annat Eslöv, Höör och Hörby kan bli ett eldorade för sportfiskare från hela norra Europa.arkiv

Eslöv kan bli laxfiskecenter

ESLÖV Rönne å i Mellanskåne kan bli ett laxfiskeeldorado som lockar turister från hela norra Europa, hoppas kommunstyrelsen i Eslöv.
Politikerna lutar åt att bidra med pengar till Klippans kommun, som vill ta bort tre vattenturbiner där som idag blockerar laxens framfart mot Ringsjön. Tas turbinerna bort blir det fritt fram.

Kommunstyrelsen i Eslöv hade vid senaste mötet besök av Tord Andersson, miljöstrateg från Klippans kommun, som berättade om projektet och vad det kan leda till.
Tord Andersson är ute på turné hos kommunerna längs åns sträckning och hoppas få deras stöd.
Eslövspolitikerna blev entusiastiska över Tord Anderssons budskap och ska inom kort ta ställning till om man ska satsa 86 000 kronor årligen i projektet – som kan leda till att Rönne å kan ta upp kampen med Mörrumsån som Sydsveriges sportfiskecentrum.
– Laxen är den mest attraktiva fisken för fritidsfiskare. Om man tittar på Mörrumsån har man där en väl utvecklad infrastruktur för besöksnäringen som är knuten till fritidsfisket. Rönne å ligger mycket bättre till, närmare Storköpenhamn och kontinenten, säger Tord Andersson till Skånskan.

Sportfiskare kommer till Blekinge från bland annat Tyskland, Holland och Danmark.
I Mörrum omsätter besöksnäringen knuten till fritidsfiske 60 miljoner kronor årligen.
Om alla pusselbitar faller på plats hoppas Tord Andersson att man år 2023 kommit en bra bit på vägen till laxfiske i Rönne å.
En viktig sådan pusselbit är ett Life-bidrag på 28 miljoner kronor som har sökts från EU för att finansiera utrivningen av kraftverken. Besked kommer i början av sommaren.

Sedan måste man komma överens även med kraftverkens ägare Skånska Energi.
– Om allt går vägen kan det bli ett helt fantastiskt projekt. Det är Nordeuropas största vattenvårdsprojekt och har en väldigt stor potential. Det är gynnsamt för landsbygdsutveckling, arbetstillfällen, inflyttning och besöksnäring för alla kommuner längs ån, säger Tord Andersson.

Kommunalråden Johan Andersson (S) och Henrik Wöhlecke (M) i Eslöv tog till sig Tord Anderssons framtidsvisioner och tänker sig att resultatet på sikt kan ge utrymme för en bred turismnäring längs Rönne å.
– Fiskenäringen är ganska stor på vissa håll. Rönne å har potential att bli en väldigt stor fiskeå, säger Henrik Wöhlecke.
Rönne å rinner från Ringsjöarna och mynnar ut i Skälderviken vid Ängelholm. I Klippan, ganska mittpå sträckan, finns de tre vattenkraftverken som heter Stackarp, Forsmöllan och Klippan.
Atlantlax, havsöring och ål vandrar uppåt i Rönneå men kommer inte längre än till Stackarp.
– Vi vill öppna upp andra halvan av Rönne å. Trots att halva ån är stängd räknas den idag ändå som Skånes största laxförande vattendrag och är ett av Sveriges bästa ålvatten, säger Tord Andersson och konstaterar att naturintressena i Rönne å är tunga både nationellt och på EU-nivå.

Kommunerna som har strandremsor längs Rönne är Ängelholm, Åstorp, Höör, Hörby och Eslöv.
Skånska Energi har tidigare fått ett föreläggande att göra något åt att fiskarna dör i vattenkraftverken. Som att sätta upp galler och skapa vandringsvägar förbi vattenkraftverken så att fisken inte dör.
Men vattenkraftverken är inte speciellt stora – de producerar tillsammans bara el som motsvarar ett ganska stort vindkraftverk.
Det är enklare att lösa ut dem och ta bort dem, tycker kommunerna och hoppas kunna komma överens med Skånska Energi om saken.
Ett laxyngel som kläcks i Rönne å eller något av dess biflöden tillbringar tre, fyra år där. Sedan anpassas den till havsvatten och simmar ut i Kattegatt.
Laxen fortsätter till vattnen mellan Shetlandsöarna och Grönland. Där växer den till sig i ett antal år – för att sedan återvända till Rönne å för att leka. Laxar och andra vandringsfiskar är trogna sin ursprungsplats.

Laxen har även en stark drift att ”stiga” upp i vattendragen.
Enligt Tord Andersson har man sett att så sker efter andra utrivningar av vattenkraftverk som gjorts i Norge och Skottland och utgår från att den i Rönneå kommer att fortsätta mot Ringsjöarna om hindren tas bort.
Även ålen kommer att öka i antal men det är stora restriktioner på ålfiske. Arten har minskat väldigt mycket i antal och är skyddad från fiskare.

Tord Andersson ser satsningen som extra djurvänlig.
Inte nog med att så många fiskar slipper dö i vattenkraftverken i framtiden – dagens sportfiskare släpper oftast tillbaka vad de fångar.
– I dagens laxfiske är det vad man kallar catch and release som gäller. Man tar upp fisken, fotograferar sig tillsammans med den och släpper sedan tillbaka den. Om du kommer från Holland eller Danmark och fiskar några dagar är du inte intresserad av att ta med dig stora laxar hem i bilen som hinner bli dåliga. Det är sporten som gäller, säger Tord Andersson.
Även uttrar och vissa musselarter kan gynnas med rivna vattenkraftverk. Ekologin i ån rubbas av turbinerna.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×