Psykologen och forskaren Hanna Ljung var en av de inbjudna talarna som bland annat berättade mer om möjligheterna men också riskerna som en operation i termporalloberna kan innebära för epilepsipatienter.FOTO: Pernilla Nielsen Negrén
Ola som har epilepsi kom tillsammans med sin syster och personliga assistent Anna Persson för att lyssna på de senaste rönen inom området.
Lars A. Ohlsson, Epilepsiföreningen ordförande hoppas på fler yngre medlemmar.

Epilepsi i fokus på världsdag

LUND Det handlade om operationsmöjligheter och nya tester men också om psykisk ohälsa och ökad livskvalitet när Epilepsiföreningen i Lund arrangerade en dag med fokus på epilepsiforskning.

– Det är oerhört viktigt att möta andra med epilepsi. Men även den senaste forskningen är intressant att ta del av för den som har epilepsi.
Det säger Lars A. Ohlsson, ordförande i Epilepsiföreningen i Lund som tillsammans med forskare vid Lunds universitet samlades på Stadsbiblioteket under måndagen för att synliggöra den Internationella epilepsidagen.
Temat var forskning i framkant i jakten på bot för epilepsi som 50 miljoner människor i världen och 60 000 i Sverige diagnostiserats för.

Psykologen, doktoranden och forskaren Hanna Ljung var en av de inbjudna. Hon har tittat på hur man så säkert som möjligt kan genomföra operationer i temporalloberna, den vanligaste operationen som hjälper patienter som inte blir anfallsfria vid medicinering.
Hon poängterade dock att operation alltid är innebär en risk liksom att det viktigt att prata om de förväntningarna som patienten har.
Hennes forskning har främst fokuserat på hur man hitta patienter som är så lämpliga som möjligt för en operation.

– Antalet operationer är lika många i dag som för tio år sedan, men vi vet att fler skulle kunna opereras. Jag tycker att man i dag är snabbare på att fundera på operation som ett alternativ, men samtidigt tar det av olika anledningar lång tid innan operationen genomförs, säger Hanna Ljung.
Andra områden som lyftes var tester och nya behandlingsalternativ, genterapi tillsammans med livskvalitet, psykisk ohälsa och läkemedelsbehandling.
– All kunskap är bra och för mig är det intressant att höra vad som händer på området, säger Anna Persson.
Hon var på plats tillsammans med sin 40-årige fuktionsnedsatte bror Ola som diagnostiserades med epilepsi som åttaåring.
– Ju mer vi vet och lär oss desto tryggare är det. Det svåraste är att Ola själv inte själv talar om när ett anfall kommer och det kan ju komma när som helst, var som helst, berättar Anna Persson, som också är Olas personliga assistent.

Just att dela erfarenheter med andra i samma situation är en av hörnstenarna för Epilepsiföreningen.
– Vi träffas och stöttar varandra. Det kan handla om att dela med sig av sin erfarenhet av olika mediciner eller bara ta en fika, säger Lars A. Olsson.
– Här i Lund försöker vi arrangera sociala träffar och aktiviteter tillsammans med öppna styrelsemöten. Vi koncentrerar oss på att få fler nya unga medlemmar och barnfamiljer eftersom vi behöver en föryngring i föreningen.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×