Foto: TT/Arkiv

”Vi rekryterar inte på skolor”

ESLÖV/HÖRBY En man som sade sig representera organisationen Loyal to Familias ledning hörde på fredagseftermiddagen av sig till Skånska Dagbladet med ett tydligt budskap:
– Vi har absolut inte försökt rekrytera medlemmar på några skolor. Det är mot alla våra regler. Vi tar bara in folk över 18 år.

Mannen ringer från ett okänt nummer, och vi har inte möjlighet att kontrollera hans identitet, men han verkar mycket initierad och nämner flera detaljer som inte stått publicerade i några medier.
Han säger att LTF:s ledning reagerat mot det som tidningar, radio och tv rapporterat om i veckan – att bland annat ett 15-tal unga på två högstadieskolor i Eslöv har utsatts för rekryteringsförsök från LTF-medlemmar.
– Det polisen går ut med är helt fel. Det är tabu både i Sverige och Danmark att värva folk under 18 år, säger mannen.

Enligt honom har Loyal to Familia de senaste två dagarna gjort en intern utredning om någon medlem varit inblandad i det som har hänt på skolor i Eslöv, Hörby och Landskrona.
– Det är inga medlemmar hos oss. Vi stöttar helt skolans och polisens sak i detta. Möjligtvis kan det vara folk som hängt runt LTF-medlemmar någon gång och så kan polisen ha feltolkat det. Eller vänners storebror eller lillebror. De kanske har hört något men de är absolut inte medlemmar.
Organisationen har hört med medlemmarna på de tre orterna om de kan ha haft vänner eller om det i sin tur kan vara deras vänner som kan ha varit på skolorna – men att det inte har gett något resultat.
Mannen ringer anonymt och vill inte att hans namn kommer ut.
– Vi vill verkligen inte ha ryktet att vi försöker värva 15-åringar och hade ett stort möte om det på torsdagskvällen.

Är ni baserade i Malmö eller Helsingborg?
– Vi är baserade både i Malmö och Helsingborg och finns även i Landskrona, Lund, Hörby och Eslöv.
Mannen svarar ”inga kommentarer” på frågan om hur många medlemmar de är i Sverige.

Polisen målar upp en bild av att ni försökt etablera er på större front i Sverige men misslyckats?
– Det stämmer inte. Det kommer att öppnas nya avdelningar i Stockholm, Göteborg och Norrköping inom kort. Man kan bara skratta åt polisen. De vet inte alls vad som pågår.

De säger att ni är en väldigt våldsam organisation?
– Då vill jag att polisen pekar ut en enda LTF-medlem i Eslöv som har gjort något olagligt över huvud taget. De pekar bara på oss för vad som händer i Eslöv och Hörby när det händer så mycket annat som ungdomar håller på med som polisen inte tar hand om.
– De vill svartmåla oss.

Vad kan de ha för motiv till det?
– Det är väl ett sätt för dem att få resurser. Så känns det i alla fall. De gjorde samma sak med Outlaws för fem-sex år sedan. Det handlar bara om svartmålning.

De påstår att ni är en kriminell organisation som lever på utpressning och knarkhandel?
– Vi får absolut inte hålla på med utpressning heller. Det gäller både Danmark och Sverige. Vår ledare i Danmark var tvungen att åka utomlands när det var rättegång i Danmark för att polisen trakasserar honom. Polisen visste om att han var utomlands.

Narkotikahandel då?
– Vi sysslar inte med det heller. Jag kommenterar inte mer om det. Hade vi gjort något i Eslöv så hade polisen tagit våra medlemmar här eller i Hörby.

Hur ser samarbetet ut mellan LTF i Sverige och Danmark?
– Det är gemensamt men Sverige har sina egna regler också för att få struktur på det.

Förekommer det rivalitet mellan LTF och andra gäng?
– Det finns inget mellan oss och andra gäng.

Vad är LTF för organisation? Vad vill ni?
–Vi är vanliga människor. Många av oss jobbar och betalar skatt. Det har polisen sett själva. De har haft span på oss när vi gått fram och tillbaka till jobbet, säger LTF-mannen.

Har ni något gemensamt intresse som förbinder er?
– Vi träffas, sitter och pratar och skrattar. Vi håller oss för oss själva. Det är det jag inte förstår varför polisen går ut med saker som vi inte alls sysslar med. De kan inte peka ut någon medlem här som varit i skolorna. Om polisen hade haft bevis för det så hade de redan tagit den medlemmen, säger mannen.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×