Så här är Saluhallen tänkt att se ut enligt Lars Asklunds Arkitektkontor. Foto: Pressbild
Det nuvarande huset väntar på att rivas ner till grunden.
Lars Asklund och Hanne Lundström vill att bygget ska bli av.

Saluhall kan komma att byggas på Limhamn

Malmö Limhamn är en stadsdel som växer med rasande fart. I takt med det har ett önskemål om en saluhall växt fram.

Hanne Lundström är ägare till fastigheten som ligger granne med Limhamns Fiskrökeri. En byggnad som en gång i tiden var ett gjuteri, något som bitvis kommer att återspeglas. I framtiden är det nämligen tänkt att saluhall ska byggas på exakt samma plats. I alla fall om Hanne Lundström och arkitekten Lars Asklund får bestämma.
– Limhamn kommer att bli som en helt egen liten stad så det känns naturligt att vi bygger en saluhall, säger Hanne Lundström.
Minnet av själva gjuteriet kommer att återspeglas inuti saluhallen. Hanne Lundström har nämligen tagit vara på material från den tiden som kommer att på olika vis placeras ut i den tänkta saluhallen.

Saluhallen kommer att ligga granne med två andra byggnader, men de kommer inte att vara sammanlänkade. Den enda ingången till saluhallen kommer nämligen att var från cykelbanan.
– Idén föddes för några år sedan och Lars började rita upp några förslag. Jag tycker att en saluhall är en fantastisk idé eftersom det kan bli en samlingspunkt för allmänheten, säger Hanne Lundström.

Den nya byggnaden är tänkt att innehålla servering med fokus på kött och vilt. En intressent för dessa finns redan. Grönsakerna som serveras ska vara ekologiska. Utöver det ska öl, kaffe och italiensk glass finnas.
– Efter att vi har gått ut offentligt med planerna om en Saluhall har vi fått fin respons. I framtiden kommer ju Limhamn att bli lika stort som Helsingborg och därför tycker jag att det är en självklarhet att vi behöver en saluhall, säger Lars Asklund.
Byggnadsnämnden har inte fått in förslaget ännu, men arkitekten utgår ifrån att de kommer att leta saker att anmärka på med förstoringsglas så att arbetet inte kommer igång inom den närmaste framtiden;
– Egentligen skulle man kunna komma igång med bygget redan år. Från det skulle det kunna ta ett år att färdigställa, men det beror helt på byggnadsnämnden och antikvarierna. Jag skulle bli mycket förvånad om det gick fort, säger Lars Asklund.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×