Körde lastbil utan körkort igen – fick böter

Hörby 37-åringen har redan dömts flera gånger för olovlig körning och i höstas stoppades han två gånger i lastbil utan körkort.
Han ska nu betala 22 500 kronor i böter.

Den 24 oktober stoppades Hörbymannen i lastbil i Staffanstorp. Två veckor senare stoppades han igen, i Hörby den här gången.
När han åtalades för grov olovlig körning erkände han det första tillfället men inte det andra.

I Hörbyfallet menade han istället att det var en kompis som hade kört lastbilen och att han hela tiden hade suttit i passagerarsätet. Mannen förklarar att kompisen sedan lämnade lastbilen för ett ärende, utan att komma tillbaka.
De poliser som ingrep vittnade i rätten om att de hade sett mannen komma körande, att de följt efter lastbilen och att de sett mannen klättra över till passagerarsätet så snart han hade stannat.

”Ingen person kan ha lämnat lastbilen utan att möjligen ha hoppat av i farten – och lastbilen måste sedan ha parkerat sig själv” säger en av poliserna i rätten och vittnar om att de hade uppsikt över lastbilen hela tiden.
Tingsrätten menar att de båda brotten är styrkta och menar att mannen, som är dömd flera gånger tidigare för att ha kört lastbil utan körkort, begår ett uppenbart lagtrots.

Han har tidigare dömts till både böter och fängelse för grov olovlig körning och även denna gång yrkade åklagaren på ett fängelsestraff.
Rätten följer dock den praxis som säger att det får ha gått max två år mellan domarna för grov olovlig körning för att fängelse ska gälla. Eftersom Hörbymannen dömdes senast för 2,5 år sedan blir domen den här gången dagsböter.

Mannen döms att betala 22 500 kronor i böter, 800 kronor till brottsofferfonden och han ska dessutom stå för kostnaderna för sin offentliga försvarare – 3 669 kronor.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×