Jens Lapidus står för idén till nya tv-serien Advokaten tillsammans med Hans Rosenfeldt och Michael Hjort. Foto: TT

Jens Lapidus bakom ny tv-serie

Han har skrivit kriminalromaner, manus till en grafisk serieroman och radioteater. Nu är författaren och advokaten Jens Lapidus aktuell som en av idéskaparna bakom nya tv-thrillern Advokaten.
– Jag drivs av upptäckarlust, av vad olika format kan ge för nya berättartekniska möjligheter, säger han.

23 februari är det premiär för tv-thrillern Advokaten på Tv3 och Viaplay. Serien utspelas i Malmö och Köpenhamn där ett syskonpar, advokaten Frank (Alexander Karim) och polisen Sara (Malin Buskas), försöker ta reda på vem som var ansvarig för den bilbomb som dödade deras föräldrar.
Bakom idén till Advokaten står Brons upphovsman Hans Rosenfeldt, hans författarpartner Michael Hjort och så advokaten och författaren Jens Lapidus.
– Det var produktionsbolaget som gjorde film på mina tre första böcker satte mig i samma rum som Hans Rosenfeldt och Michael Hjort, berättar han.
– Jag hade med mig en idé om att serien skulle utspelas i den juridiska världen. Där har jag min bakgrund och det är en spännande värld. Sedan har det heller inte gjorts någon svensk eller dansk tv-serie på det temat.

Var det kul att spåna tre författare tillsammans?
– Oerhört kul! Att vara författare är så mycket ensamarbete. Jag var med som konsult när mina böcker blev film och lärde mig hur mycket bra idéer det föds i det kreativa rummet när man tussar ihop olika människor. Ofta förkastar man också dåliga idéer på ett tidigt stadie och det blir mycket diskussioner om psykologi, hur en människa är, vad som är trovärdigt och hur en människa gör i olika situationer.

Jens Lapidus, Hans Rosenfeldt och Michael Hjort har skapat grundkonceptet för Advokaten och sedan är det andra manusförfattare som arbetat fram det färdiga manuset.
– Vi står för de bärande idéerna, de bärande konflikterna, de viktigaste karaktärerna och deras grundläggande karaktärsdrag, förklarar Jens Lapidus.

Var det mycket annorlunda att tänka ut idén till en tv-serie än till en bok?
– Absolut. I bokens värld är det mycket lättare att skildra en människas inre tankeliv, du kan skriva en bok som har en människas perspektiv rakt igenom, En person kan reflektera, ha kval, stå inför val och ha ångest och du som läsare följer med och det bär fantastiskt om det görs bra. I en tv-serie måste det komma ut på ett annat sätt, det måste finnas olika karaktärer som kan spegla varandra på olika sätt och sättas i opposition till varandra.

Tänkte ni på det när ni skapade karaktärerna i Advokaten?
– Ja. Från början hade vi bara en huvudpersonen, advokaten Frank, men efter hand förstod vi att det måste till en huvudperson till som i någon mening är Franks spegelbild men också hans motpol så att de hela tiden kan kasta den här idén om hämnd fram och tillbaka. Där föddes idén om hans syster Sara.

Advokaten Jens Lapidus debuterade som författare med Snabba cash 2006 och har vid det här laget avslutat två kriminalromantrilogier. Han har också skrivit serieromanen Gängkrig 145 tillsammans med Peter Bergting och förra året debuterade han som manusförfattare för radio med krimpodden Darknet som sändes i P3. Att han tackade ja till att arbeta med en tv-serie går i linje med den upptäckarlust som driver hans författande.
– Om någon söker upp mig och säger ”hej, vill du göra ett seriealbum?” tackar jag så klart ja, säger han med ett skratt. Jag tycker om att prova nya saker och se vad olika format ger för berättartekniska möjligheter, vilka berättelser som fungerar i olika format.
– Tv-serieformatet är mycket mindre begränsat än filmformatet. Man kan utveckla karaktärer på ett annat sätt. När man läser in en av mina böcker som ljudbok så blir det mellan 10 och 15 timmar och det är ungefär vad en tv-serie är så det är lite samma berättelseomfång.

Förutom att han varit med och utformat idén till Avokaten har Jens Lapidus också fungerat som konsult under filmprocessen.
– Inte så mycket kring storyn utan mer kring de juridiska inslagen, advokatbyrån, domstolen och rättegångarna, säger han. Vad gäller karaktären Frank har det varit en process för Alexander Karim som skådespelare men jag har hjälpt till kring fallen han hanterar eller situationer som uppkommer under rättegångar eller möten med andra advokater. Nästan allt som rör det är taget från verkligheten.

Är det viktigt att serien ligger nära verkligheten?
– Egentligen inte. Svenska polisserier till exempel är i allmänhet så otrovärdiga att jag som jobbat i den världen länge inte kan se dem. Men det här stör egentligen ingen mer än mig och andra som jobbar inom området. Däremot är det viktigt att det känns autentiskt. Jag kan också tycka att det är viktigt att lära ut hur det fungerar i det svenska rättssystemet, ofta vet vi mer om amerikanska rättegångar än svenska.

När vi pratas vid om Advokaten är Jens Lapidus redan vidare i nästa projekt och nu handlar det om något han är väl bekant med.
– Jag sitter och skriver på en bok som inte kommer i år utan längre fram, avslöjar han. Eftersom jag inte är kvar i någon trilogi nu, jag har ju avslutat två, så är det här ett oskrivet blad.

Blir det en trilogi till?
– Det kan jag nog säga att det inte blir. men, det kan hända att det inte får plats i en bok så det kanske blir två.