En av cyklarna. Mary Johansson visar upp.Foto: Svedala kommun

Cykelutflykter för lärande

Svedala Förskolorna i Svedala har köpt in tio stycken eldrivna lådcyklar.
Med dem vill kommunen lära barnen om naturvetenskap och teknik.

I veckan började Svedala kommuns förskolor rulla ut sin nya satsning med lådcyklar. De tio cyklarna har fördelats på fem förskolor, två per skola.

Annika Kraft är biträdande utbildningschef på Svedala kommun.
– Vi börjar nu med en metodutprövning innan vi drar igång på riktigt i vår. Syftet med satsningen är att jobba mer med naturvetenskap och teknik med barnen. Ute på cyklarna kan lärarna samla stoff och barnen lär sig mer om natur och teknik i sin närmiljö, säger Annika Kraft.

Inom kort kommer kommunen att anställa en ämneslärare. På så sätt vill kommunen omsätta barnens upplevelser i undervisning.
– Barnen kan till exempel undersöka vatten under vintertid och på så sätt lära sig mer om is. Genom att bland annat se elledningar och annat i naturen kan barnen få ett intresse för hur teknik fungerar.
Grupper om sex barn i 4- och 5-årsåldern ska åka ut på tisdagar, onsdagar och torsdagar, och kommer under utflykten att besöka ämnesläraren i en undervisningslokal.
– Ramtiden är mellan klockan nio och tre.

Under tiden de är ute kommer barnen att äta lunch på Folkets hus.
– I och med att det blir så många barn så behöver de egen service. Allt som allt blir det ett femtiotal barn.
Barnen kommer att ha en egen, tydligt avgränsad lokal där de ska äta.
– Vi har en överenskommelse med Folkets hus. Där kommer även att finnas särskilda torkskåp som vi förskolorna kan använda.

De eldrivna lådcyklarna kostade 25 000 kronor styck. Sex barn får plats i lådan, som har stolar bilstolar med trepunktsbälte.
– Naturvetenskap och teknik är komplicerade ämnen, men med det här vill vi att barnen ska få en ingång och lära sig på ett lättillgängligt sätt. Det ska bli spännande att se hur det går, säger Annika Kraft.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×