Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum, visar upp utställningens föremål. Foto: Oscar Hjelmstedt
Ingrid Green, Per Hedström och Peter Weinhandl.

Svensk design i högtflygande miljö

Svedala Utställningen Crossing Borders visar hur design kan lösa allt från vardagliga till världsomspännande problem.
Nu står den till flygresenärernas beskådan.

I torsdags var det premiär för utställningen, som kommer att finnas i Malmö Airports incheckningshall till och med den 30 april. Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia.
– Syftet med utställningen är att visa designvärldens möjligheter och kunna bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö airport.

Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum. guidade besökarna mellan föremålen: allt från en gitarr utskriven av en 3D-skrivare till en sladd som lyser beroende på strömförbrukningen.
– Det här är design som löser både vardagliga och stora problem, säger Per Hedström och berättar om en nedbrytbar toalett.
– Den löser både hälso- och genusproblem, då det oftast är kvinnor i områden utan toalett som drabbas.

Namnet Crossing Borders är en blinkning till att utställningen hålls på en plats där folk tar sig över landsgränser. Vad som även är gränsöverskridande är hur traditionell design möter ny. Ett par vaser i porslin visar sig vara gjorda med hjälp av en 3D-skrivare.
– För oss är det roligt att visa design för dem som inte går på museum i vanliga fall, säger Ingrid Green, ledningsassistent på Swedavia.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×