Poliserna Amelie Wångklev och Stefan Larsson börjar köra med husbilen igen nästa vecka. Foto: Roger Sunesson/arkiv
Jan Zielinski (S) ser det som helt uteslutet att ingå i ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Inga poliser på bygden – sitter inne och utreder

SVALÖV Områdespoliserna i Svalövs kommun kommer inte att synas ute på fältet på ett bra tag.
Fram till den 15 april ska de sitta på kontoret i Svalöv och utreda brott som hopat sig och som måste betas av.

Anledningen är personalbrist och därmed får patrulleringen ute i kommunen stå tillbaka.
Det innebär samtidigt att det mobila kontoret som Svalöv förfogar över inte besöker de sex orterna under de närmaste tre månaderna.
– Vi hinner helt enkelt inte med att utreda och därför måste vi ta till den här åtgärden, säger lokalpolisområdeschef Anders Isgren.

Under en lång tid har anmälda brott hamnat på efterkälken. De områdespoliser som jobbar i kommunerna runt Söderåsen är nu beordrade att beta av de alltmer växande högarna.

Kan det inte upplevas som om en minskad trygghet för invånarna att de inte har sina lokala poliser att tillgå?
– Det kan mycket väl vara så, men samtidigt ser vi till att utreda de brott som invånarna anmält. Har vi inte tid att lagföra de som begår brott går de fria och kan göra sig skyldiga till fler olagliga handlingar, säger Isgren.

För Svalövs del har det rullande poliskontoret visat sig slå mycket väl ut. Besök varje vecka i Svalöv, Billeberga, Tågarp, Röstånga och Kågeröd har inneburit bra kontakt med invånarna, men även tips om brott som kunnat klarats upp.

Är tiden inte väl lång för att utreda. Hade ni inte kunnat korta av eller dela upp kontorsarbetet på fler tider ?
– Vi har krav att utreda de anmälningar som kommer in och vi vill helt enkelt komma i balans, få ordning på alla utredningar och då väljer vi att beta av allt som ligger.
Anders Isgren slänger dock in en brasklapp:
– Vi har mycket kompetenta poliser i hela området och det kan mycket väl bli så att de är klara tidigare och då återgår man till yttre tjänst direkt.

Brist på resurser är som sagt anledningen till rockaden. Det finns inte tillräckligt med personal att tillgå, både till att röra sig ute i kommunen och att reda ut alla anmälningar som kommer in.
– Givetvis blir inte kommunerna utan poliser. Vi har den dagliga bevakningen och sker brott kommer vi givetvis att finnas på plats. Åtgärden vi nu gör ska förhoppningsvis innebära att vi hamnar i balans och kan jobba som vanligt i framtiden, poängterar Isgren.
Kommunstyrelsens nye ordförande Jan Zielinski (S) tycker det är synd att områdespoliserna inte kan fortsätta sitt jobb:
– Det är olyckligt när vi nu fått igång den mobila verksamheten med bra resultat, men samtidigt kan jag även förstå att polisen måste jobba på ett annat sätt. Det handlar om att man agerar i all välmening.

Dock kommer den uppkomna situationen att tas upp på möte mellan kommunen och polisen:
– Vi kommer att lyfta frågan och se vad som kan göras. Vad kan inte säga i nuläget.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×