- Glädjande märks också en ökning av polska gästnätter, säger turistchef Marie Holmström. Arkivbild

Allt fler turister övernattar i sydost

sydost Antalet gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser har ökat från 578 532 år 2016 till 590 259 i fjol i hela sydost.
Detta enligt färska, preliminära siffror från Statistiska centralbyrån

– Det som är kul med statistiken är att sydost fick fler utländska gästnätter, säger turistchef Marie Holmström.
Antalet utländska gästnätter ökade från 92 914 år 2016 till 96 791 i fjol i Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo.
– Det var ju det som var målet med destinationsprocessen. Det betyder att vi nu ser ett direkt resultat av det arbetet redan nu, säger hon.
Marie Holmström berättar att destinationsprocessen avslutades i maj, men Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla har fortsatt att arbeta med destinationsmodellen. Detta är politiskt förankrat genom Sydöstra Skånes samarbetskommitté.
– Det är utifrån Sösks verksamhetsplan som vi fyra kommuner har bildat en destinationssamverkan som vi jobbar med sedan 1 januari. Vi kommer att träffas regelbundet och självklart fortsätta att involvera företagen i arbetet, för det är företagen som är viktiga i detta sammanhang, förklarar hon.
– Vi ska inte bryr oss om kommungränserna, för turisterna vet inte var de går, utan vi ska utgå från besökarnas intressen.
Statistiken visar också att de flesta gästnätter var tyska tätt följt av danska.
– Vi tappar tyska gästnätter, framför allt i Ystad, och jag vet inte anledningen, för jag har ännu inte hunnit analysera det, säger Marie Holmström.
Däremot ökade antalet danska gästnätter och de är snart uppe i samma antal som tyska. Ystad fick den största andelen i sydost, 21 000 danska gästnätter av 29 000 år 2017.
– Jag tror att det förhåller sig så, att danska gästnätter har en stor påverkan av Ystad saltsjöbad och Hotel Continental. De är duktiga på att jobba med den danska marknaden.
De fem största nationaliteterna, förutom tyskar och danskar, är norrmän, polacker och holländare och de blev fler förra året.
– 2015-2016 började vi aktivt bearbeta polska journalister tillsammans med Tourism in Skåne och Visit Sweden. Det har gett resultat, säger Marie Holmström.
Statistiken säger dock inget om vilka besöksmål i sydost är populärast.
– Vi har en rätt så stor portfölj med anläggningar för olika målgrupper och vi vet vilka ikoner vi har. Det är Ales stenar, Glimmingehus, Stenshuvuds nationalpark, Tosselilla sommarland, Christinehof slott, Ystad djurpark och Ystads centrum.
Statistiken är preliminär. De slutgiltiga siffrorna brukar komma i mars, enligt Marie Holmström.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×