”Vår intention är en trygg kommun”

ESLÖV – Vi följer detta hela tiden. Man blir både arg och rädd – vår intention är ju att vi ska ha en kommun där ungdomar och andra boende ska kunna utvecklas och känna sig trygga, säger Eslövs kommunstyrelseordförande Johan Andersson (S).

Han har sedan någon vecka hört om polisens indikationer på att kriminella gatugänget Loyal to Familia, LTF, från Köpenhamn försökt rekrytera högstadieelever i Eslöv.
Som Skånskan berättade igår genomför kommunpolisen och socialtjänsten ett 15-tal så kallade riskzonssamtal i familjer där man bedömer att någon ung kan vara måltavla för lockelserna från LTF.
– Vi fortsätter att jobba på två spår: Dels långsiktigt som vi alltid gör, dels att vi sätter in insatser när vi ser att något är fel. Bedömningen om vi ska göra mer måste professionen göra: Polis och brandkår och våra rektorer, fritidsanställda och socialarbetare, säger Johan Andersson.
Han hänvisar till polisens uppgifter om att just Eslöv valts ut helt enkelt beror på att några ur gänget är bosatta i kommunnen.
– Man blir såklart orolig när polisen hittar de indikationerna. Ungdomar är mer rörliga nuförtiden också och vi lever i en region som är väldigt rörlig nu.
Johan Andersson säger att Eslövs kommun satsar hårt på trygghetsskapande åtgärder, bland annat i samverkansgruppen Örat mot marken, där olika myndigheter berättar för varandra vad som är på gång i Eslöv.
Själv är han informerad övergripande.
– Polisen samarbetar med de sociala myndigheterna så i varje enskilt ärende vet vi inte vad som händer.
Under julhelgen och fram till mitten av januari bekostade Eslövs kommun en ordningsvakt och en väktare som patrullerade i ett centralt stråk som utgick från Eslövs järnvägsstation. Detta efter att butiksägarna i centrum samt andra som rörde i området känt sig trakasserade av olika ungdomsgrupperingar i åldrarna 14-18 år.
Väktaren och ordningsvakten fick ett tillfälligt förordnandeområde av polisen enligt tredje paragrafen om ordningsvakter som gav dem rätt att röra sig i ett större område.
– Vi satte in extra insatser. Det var lösa konstellationer på stan, och man fick ingen riktig bild av det. Men det var flera kommuner vid den här tidpunkten som hade problem. Bland annat satte Staffanstorp in extra resurser, säger Johan Andersson.
Åsa Mikkelsen, säkerhetsstrateg på Eslövs kommun, säger att de extra ordningsvakterna var i tjänst fram till 12 januari.
– Den insatsen var planerad att vara så länge. Det gjordes en utvärdering veckan innan de slutade och hölls ett möte där man konstaterade att det var lugnt igen då. Alla inblandade var överens om att det var tillräckligt, säger Åsa Mikkelsen.
Polisen förknippar inte händelserna i centrum under jul och- nyårshelgerna med Loyal to Familia – men säger samtidigt att det bland de ungdomar som då var aktiva och störde butiksägare och sköt fyrverkerier mot bland annat en Securitasväktare kan finnas sådana som kontaktats av LTF.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×