Foto: TT/Arkiv

Tiggeriförbud i Vellinge stoppas

VELLINGE Vellinge kommun möter nytt motstånd i sina försök att införa tiggeriförbud på utvalda platser i kommunen. Förvaltningsrätten har beslutat att förbudet inte går att införa.
Ett beslut som Vellinge kommun kommer att överklaga till kammarrätten.

Det var i höstas som kommunfullmäktige i Vellinge beslutade att införa ett förbud mot passiv insamling av pengar på sex olika platser i kommunen, i Vellinge, Skanör och Höllviken.
Det rörde sig om en ändring i ordningsstadgan som länsstyrelsen var tvungen att godkänna.
I oktober upphävde länsstyrelsen tre av punkterna eftersom man menade att kommunen inte kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen.
Vellinge kommun överklagade delar av det beslutet till förvaltningsrätten. Den har nu meddelat samma sak som länsstyrelsen. Förvaltningsrätten menar att det inte framgår av kommunens utredning att det förekommit olägenheter eller störning av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är motiverat.
– Jag är besviken över beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M). Jag hade hoppats att förvaltningsrätten skulle göra en annan bedömning än länsstyrelsen.
– I vårt svar har vi beskrivit de olägenheter som är kopplade till tiggeri men det räcker tydligen inte enligt rätten. Märkligt att det krävs mer från kommunen när det gäller tiggerifrågan än i andra områden i ordningsföreskrifterna.
Carina Wutzler berättar vidare att kommunens avsikt är att överklaga till kammarrätten och att man hoppas få prövningstillstånd där.
Flera andra kommuner har sagt att de vill göra samma sak om Vellinge får klartecken till tiggeriförbud. Förbudet har också orsakat protester, bland annat från Amnesty.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×