Selma Johannesson utnyttja möjligheten att åka pulka på den konstgjorda snösträngen som lagts ut.
Selma, Elise och Caroline Johannesson kom från Eslöv när de förstod att det vankades snö i Lunds stadspark. Pulkaåkning och lunch fyllde dagen.Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Jovan Parojcic på besök i Lund från Belgrad passade på att roa sig en stund i snön på promenad på väg in till centrum.
Jovan, Milica och Maria Parojcic på besök i Lund från Belgrad passade på att roa sig en stund i snön på promenad.
Selma och Elise Johannesson hängav sig till pulkåkning på snösträngen som kommunen sett till att bygga upp i parken.
Snö har lagts ut runt dammen i stadsparken där en 400-meters skidslinga ska spåras i helgen.

Snön ligger vit i parken

LUND Äntligen har snön kommit till Lund.
Till helgen ska också parkens 400 meter långa slinga stå redo och öppnas för längdskidåkare.

Efter flera dagars arbete för den snöspottande snökanon har Stadsparken fyllts av efterlängtad snö. På torsdagen pågick arbetet med att bygga upp en längdåkningsslinga runt dammen som efter att den legat till sig i några dagars minusgrader ska spåras av
IF Ski Team Skåne.
– Förra året hade vi spår i fyra, fem veckor efter skidfestivalen. Det hoppas vi klart även på i år eftersom vi annars är hänvisade till träning på rullskidor, säger Egil Friestad, ordförande i IF Ski Team Skåne.
Förhoppningen är nu att kunna förlägga träningen måndagar och torsdagar till den 400 meter långa slingan som med största sannolikhet ska vara åkbar till helgen.

När den välbesökta skidfestivalen genomfördes i Stadsparken förra året var det både kallt och gott om snö. Men i år var det för varmt den 14 januari och reservdagen 3 februari fortsatt det milda vädret. Nu har så kylan dragit in och med den möjlighet att nyttja den inhyrda snökanonen, men skidfestival blir det ingen i år.

– Vi har åtagit oss att lägga ut spåret, men kylan kom för sent i år så vi är själva upptagna med lopp inför att det drar ihop sig till Vasaloppet, säger Egil Friestad.
Bakom satsningen på konstgjorda snöytor i parken står Lunds kommun. För andra året har man hyrt in en snökanon i tre månader för 80 000 kronor som en del av vinterstrategin i det idrottspolitiska programmet som antogs 2012.
– Vi har beslut på att utveckla och anlägga skidspår i kommunen och därför har vi investerat i en fyrhjuling och spårutrustning, berättar Magnus Malmborg, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Skidspår anläggs också i Kungsmarken i samarbete med Ski Team Skåne och Lugi skidor, men där krävs snö från himlen.
– Satsningen och samarbetet med föreningarna var väldigt uppskattat förra året och nu hoppas jag verkligen att kylan håller i sig så snön får ligga ett tag, säger Magnus Malmborg.

En del av snön som producerats placerades på torsdagens förmiddag på kullen granne med parkens klättervägg. Här passade Caroline Johannesson från Eslöv tillsammans med döttrarna Selma och Elise på att få lite vinterlek.
– Jag blev så glad när jag i tisdags såg att de började med snökanonerna i parken så därför är vi här, berättar Caroline Johannesson medan hon och barnen har lunchpaus nedanför kullen där en sträng av snö flitigt utnyttjades av barnen.

Lunds kommun ser positivt på bemötandet av snösatsningen och fortsätter nu att arbeta med nya idéer för vinteridrott i kommunen. Tankar på att anlägga isbanor ute i stadsdelarna finns liksom att använda snökanoner för att möjliggöra skid- och pulkaåkning på Sankt Hans backar.
– Där har ju varit en lift en gång för 25 år sedan. Idén finns att kanske använda snökanoner även där. Men när det kan bli verklighet det vet jag inte i nuläget, säger Magnus Malmborg.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×