Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Sjukskriven ska återbetala en miljon

Malmö En 30-årig kvinna krävs att betala tillbaka över en miljon kronor till Försäkringskassan. Kvinnan, som varit sjukskriven i mer än sex år, har uppgett felaktiga uppgifter, menar myndigheten.

Den 30-åriga kvinnan har sedan oktober 2011 sammanlagt fått ut över en miljon kronor i sjukpenning, rehabiliteringspenning och föräldrapenning. Kvinnan har, enligt henne själv, upplevt ständiga smärtor och har inte kunnat genomföra några hushållssysslor eller hämta sitt barn på förskolan.

Nu har Försäkringskassan beslutat att kvinnan, som bor i Malmö, ska betala tillbaka nästan hela det belopp hon fått utbetalt genom åren. Drygt 6 000 kronor som hon fått i föräldrapenning får hon behålla – resterande 1 023 213 kronor vill Försäkringskassan ha tillbaka.

Under sommaren 2017 kom anmälningar in till Försäkringskassan om att den 30-årige kvinnan under sin sjukskrivning varit ”mycket aktiv” på sociala medier, lagt upp bilder på sig själv, organiserat tävlingar och varit administratör för en grupp/sida. 30-åringen ska även, framkom det i anmälan, ha blivit sponsrad av olika företag.

Försäkringskassan startade då en utredning gällande kvinnans arbetsförmåga och rätt till sjukpenning. Efter att nya uppgifter framkommit, bedömer Försäkringskassan nu att pengarna som kvinnan fått har varit felaktigt utbetalda.
När kvinnan beviljades sjukpenning grundades summan på lönen från ett arbete där hon var anställd under elva dagar 2011, innan hon blev uppsagd. Det framkommer inte i beslutet varför kvinnan blev uppsagd, men Försäkringskassan bedömde att kvinnan haft för avsikt att stanna på företaget längre. De fattade därför beslut om att bevilja kvinnan en sjukpenninggrundande inkomst utifrån den anställningen, även om den var kort.

Under utredningen har det dock framkommit att när kvinnan anställdes på företaget, uppvisade hon en falsk legitimation. Försäkringskassans beslut från 2011 anses därför vara beslutat på felaktiga uppgifter. Kvinnan hade inte heller någon sjukpenninggrundande inkomst sedan tidigare och Försäkringskassan anser därför inte att hon haft rätt till någon sjukpenning.

Kvinnan menar å sin sida att hon aldrig ljugit eller talat osanning för varken Försäkringskassan eller för den arbetsgivare hon hade under elva dagar. Hon anser inte det vara Försäkringskassans uppgift att bedöma arbetsgivarens anställningsavtal. Att kvinnan förfalskat sitt examensbevis berodde på att hon befann sig i en desperat livssituation, menar kvinnan.

30-åringens aktivitet på sociala medier ger en falsk bild och stämmer inte överens med verkligheten, säger kvinnan. De sociala medierna är hennes kontakt med omvärlden, uppger kvinnan.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×