Lars Nyström (SD).
Ann-Helen Nilsson, (C).
De gula tegelhusen på Mejerigatan är en fastighet av många som finns i Skurupshems bestånd. Arkivbild

SD vill inte sälja allmännyttan

Skurup Sverigedemokraterna ser ingen anledning till att sälja ut delar av Skurupshems fastighetsbestånd.
Centerpartiet vill sälja ut olönsamma mindre fastigheter.

Att sälja lägenheter för att finansiera nya i det kommunala bostadsbolaget är ingen politik som Sverigedemokraterna känner igen sig i.

– Vi ser inte det som ett alternativ i dagsläget. Vi måste få ekonomi för att själv finansiera nybyggnation, säger Lars Nyström (SD) till Skånskan.
– Det är många privata aktörer som hyr ut lägenheter och om de klarar av att finansiera sin nyproduktion så får vi ta in en extern konsult och höra hur man ska göra för att klara en självfinansiering, fortsätter Nyström (SD) och tillägger:
-Ofta finns det ideologiska skäl till att sälja ut, i detta fall allmännyttan. Vi har inte den ståndpunkten, vi tänker vad som är bäst för Skurup och vi har inte den ideologiska låsningen.

Tidningen berättade i onsdags att Moderaterna och Centern enligt styrelseprotokoll har: ”framfört att en försäljning av delar av fastighetsbeståndet skall göras för att finansiera nybyggnation i stället för att öka belåningen när detta blir aktuellt”.
Centerpartiets Ann-Helen Nilsson sitter i styrelsen och är en av personerna bakom uppmaningen.
Hon förklarar bakgrunden och sitt ställningstagande så här:

– Det är inte försvarbart att Skurupshem ska förvalta fastigheter om de inte ger intäkter till bolaget, säger hon.
Fullmäktige har uppmanat Skurupshem att se över sitt fastighetsbestånd, vilka kostnader som finns för olika enheter. Bostadsbolaget har cirka 1100 lägenheter uppdelat i en mängd områden.

Ann-Helen Nilsson (C) anser att Skurups kommun bör gå i Ystad kommuns fotspår vad gäller hanteringen av sitt fastighetsbestånd och nyproduktion.
– Innan Ystadbostäder byggde nytt såg de över beståndet och sålde fastigheten Jöken, berättar hon.
Enheter med mindre boyta än 900 kvadratmeter, cirka 10-15 lägenheter, bör bli föremål för diskussion – om de ska säljas eller ej, anser Ann-Helen Nilsson.
– Det blir kringkostnader vid fastigheterna, som skötsel. Om det är vinst på fastigheter med boyta över 900 kvadratmeter, men inte under, och ett stort renoveringsbehov, då är frågan om Skurupshem ska behålla fastigheten? exemplifierar hon.

Finns det någon gräns för hur mycket centern är beredd att sälja ut?
– Så klart, vi måste ändå ha en volym i bolaget. En nedre gräns är ungefär det antal lägenheter vi har i dag, cirka 1000 stycken.
– När vi bygger nytt kan vi avveckla mindre enheter, för vi vill inte heller ha en för stor volym bostäder, Ystad kommun har mellan 1000-1200 bostäder och det är ändå en större stad, i den storleksordningen tycker jag att Skurup också kan ligga, säger Ann-Helen Nilsson (C).

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×