Kultur

Pudlar & Pommes på Teater 23:s scen

Willy Pettersson som Don, Ann Katrin Andréasson som Michelle, Josefin Larsson som Ullis och Gustav Bloom som Ludde i Teater 23:s Pudlar & Pommes. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje Hundarna Ullis och Ludde stortrivs i sitt fina hem. Det är varmt, de har en pool och potatisen växer så de kan göra pommes. Men så blir det stormar och det faller stenar från himlen och de tvingas bort. Det blir en farofylld färd över havet i en båt av rep, tills de räddas iland hos pudlarna Michelle och Don. Med premiär i morgon fredag spelar Teater 23 pjäsen Pudlar & Pommes efter Pija Lindenbaums bok.

Teater 23:s skådespelare håller ofta ögon och öron öppna efter lämpligt material som kan iscensättas för barn- och ungdomspubliken.

– Den här boken blev jag intresserad av när jag läste en artikel om den, det kändes som en hjärtevärmande historia, berättar Ann Katrin Andréasson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

US Open-finalisten utslagen i Paris

Victoria Azarenka är utslagen i Franska mästerskapen.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Sport
Sport

För några veckor sedan spelade Victoria Azarenka final i US Open. Men i grand slam-turneringen i Paris har hon inte alls trivts.

I första omgången av Franska mästerskapen klagade den förra världsettan i tennis över kylan. Och på onsdagen förlorade den tiondeseedade belarusiskan mot den 161-rankade slovakiskan Anna Karolina Schmiedlova med 2–6, 2–6.

Schmiedlova har visat strålande form efter att ha gjort comeback efter en knäskada i fjol och slog ut Venus Williams i första omgången.

Femteseedade Kiki Bertens fick köras ut i rullstol efter sin match mot Sara Errani efter att ha fått kramp i den tre timmar och elva minuter långa matchen. Nederländskan vann med 7–6, (7–5), 3–6, 9–7.

Errani hade en matchboll i matchen. I ilskan efter förlusten stormade hon ut, svärandes på italienska, från arenan.

Grand slam-turneringen på grus flyttades från maj till september på grund av coronapandemin.

Sport

Williams drar sig ur Franska mästerskapen

Serena Williams under sin första match – som också blev den sista i årets Franska mästerskapen.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Sport
Sport

Tennisstjärnan Serena Williams drar sig ur Franska mästerskapen, meddelar arrangören. Beskedet kom strax före amerikanskans tänkta match mot bulgariskan Tsvetana Pironkova i den andra omgången.

– Jag älskar att spela i Paris, jag älskar gruset. Jag ville verkligen försöka. Men det är min häl som inte riktigt haft tid att hinna läka helt. Jag har problem att gå så det tyder på att jag borde vila, säger Williams på en presskonferens.

39-åriga Williams jagar sin 24:e grand slam-titel, vilket skulle innebära en tangering av Margaret Courts rekord. Efter att ha åkt ut i semifinal i US Open för några veckor sedan drog Williams sig ur grusturneringen i Rom på grund av hälproblem. Och nu får hon alltså vänta ytterligare på nästa eventuella titel.

– Jag behöver fyra till sex veckor där jag bara sitter och gör ingenting. Det troligaste är att jag inte spelar någon mer turnering i år.

Inrikes

Morddömda rymlingar gripna efter biljakt

Inrikes
Inrikes

De två unga män som fritogs från Råby ungdomshem utanför Lund den 19 augusti har gripits i Örebro, uppger polisen på sin hemsida.

Männen, 18 respektive 19 år och dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök, har varit efterlysta sedan de fritogs.

Fritagningen vid ungdomshemmet gjordes från en låst rastgård när männen spelade basket med en annan intagen på hemmet och en anställd. Två maskerade och beväpnade män tvingade personalen att låsa upp.

Gripandet i Örebro följde efter att männen vägrat stanna när polisen försökte stoppa dem i samband med en kontroll då polisen fattade misstankar om ett pågående trafikbrott.

Polisen förföljde männens bil, och till slut lyckades man få stopp på deras bil. Föraren greps direkt, medan den andra mannen som först lyckades fly från platsen greps efter ett tag.

Den som körde bilen misstänks nu för grov olovlig körning och drograttfylleri.

Sport

SvD:s tidigare sportkrönikör död

Svenska Dagbladets förre sportchef och krönikör Sune Sylvén har avlidit. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Sport
Sport

Svenska Dagbladets förre sportchef och krönikör Sune Sylvén har avlidit, 80 år gammal.

Sylvén jobbade på Svenska Dagbladet i 45 år, varav nästan 30 år som sportchef och var en av landets mest respekterade krönikörer.

Mellan 1980 och 2007 var han sekreterare i bragdguldsnämnden och blev för den breda allmänheten känd som den som meddelade vinnaren av Sveriges mest prestigefyllda idrottspris.

Sune Sylvén började sin journalistiska bana på Länstidningen i Södertälje och arbetade också på Expressen och TT Nyhetsbyrån där han var sportchef mellan 1978 och 1980.

Sune Sylvén skrev två böcker om Bragdguldet och två om Wimbledon-tennisen som han bevakade 25 gånger.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktighet. Sune Sylvén arbetade i 45 år på Svenska Dagbladet.

Inrikes

Pisa 2018 granskas dubbelt

Riksrevisionen förbereder en granskning av hur den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018 skötts vad gäller urval av elever. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Riksrevisionen ska granska Sveriges sätt att sköta kunskapsmätningen Pisa 2018.
Ett alltför stort antal elever kan ha valts bort, vilket kan ha gjort resultatet missvisande.

"Det finns signaler om att ett oproportionerligt stort antal elever exkluderats i urvalet, och att Sverige har ett stort bortfall av elever som inte dyker upp på provdagen" uppger revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih i en skriftlig kommentar till TT.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har tidigare bett den internationella samarbetsorganisationen OECD att gå igenom elevunderlaget i Pisamätningen igen.

Ett besked från OECD väntas inom en mycket snar framtid: "i slutet av september".

Kunde inte svenska

Bakgrunden till de båda granskningarna är att Sverige hade en ovanligt hög andel elever som exkluderades från att skriva testen 2018 – elva procent. Gränsen går egentligen vid fem procent.

Skolverket – som ansvarar för Pisa i Sverige – förklarade den höga andelen med att Sverige tagit emot många flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska, och påpekade att OECD givit sitt godkännande.

Men enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och att Skolverket gjort felberäkningar.

Det var i det läget utbildningsministern vände sig till OECD.

Bättre möjligheter

På frågan om Riksrevisionen ser en risk för att OECD:s granskning inte räcker, svarar Sandgren Massih:

"Riksrevisionen har andra och bättre möjligheter att ta in information från svenska myndigheter och skolor än vad OECD har. Vår bedömning är att vår granskning kan ge ett mervärde utöver OECD:s granskning."

– Det är ett oerhört viktigt besked att Riksrevisionen som en oberoende aktör går in och tittar på om både Skolverket och regeringen har hanterat Pisaundersökningen korrekt, säger Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad.

Liberalerna och Moderaterna har, med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, väckt ett initiativ i riksdagens utbildningsutskott om en oberoende granskning av elevurvalet.

Var kritiska

De partierna är kritiska till regeringens beslut att låta OECD sköta granskningen, eftersom OECD är huvudansvarig för Pisaundersökningen globalt.

Riksdagen röstade dock på onsdagen ned initiativet från M, L, KD och SD.

– Vi kan inte göra mer i riksdagen, säger Haddad.

– Det är därför vi välkomnar att Riksrevisionen nu själv tar ett initiativ.

Skolverket och utbildningsdepartementet informerades redan den 21 september om Riksrevisionens initiativ. Granskningen har dock inte varit allmänt känd förrän i dag, då Expressen rapporterade om den.

Rättvis bild?

OECD:s Pisamätningar är kända i större delen av världen. Mätningarna brukar bedömas som solida och resultaten för respektive land brukar påverka den inhemska utbildningspolitiken.

Det gäller inte minst i Sverige, som hade en djupdykning resultatmässigt i Pisa 2012, med en rad politiska initiativ som följd. Därefter har Sverige vänt trenden.

I den senaste Pisamätningen, som genomfördes 2018 och presenterades i december 2019, fick de svenska eleverna ett bättre resultat än i Pisa 2015. Men frågan är alltså om resultatet var rättvisande.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att han har fortsatt tillit till Pisamätningen.

– Det finns ingen anledning för mig att ifrågasätta Pisastudien och den kompetens som finns hos OECD.

TT: Gäller detta också urvalet i Pisa 2018?

– Utifrån vad vi vet så här långt ser jag ingen anledning att misstro studien. Vi har inte sett att det skulle vara några oegentligheter, och OECD såg det inte heller i de stickprov som gjordes innan resultaten godkändes. Nu får vi avvakta de granskningar som är aktuella, säger Peter Fredriksson.

Anna Lena Wallström/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket. Sveriges kostnad för att delta i Pisa är cirka 14,4 miljoner kronor per treårscykel.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven. Eftersom det alltid är 15-åringar som testas är det årskullen född 2002 som svarade i Pisa 2018.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018. Elevgruppen representerar hela 32 miljoner elever.

Källor: OECD och Skolverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Lund

Fritagna från Råby gripna av polis

Lund
Lund/Örebro På onsdagseftermiddagen grep polisen i Örebro de två efterlysta männen.

Det var i samband med en poliskontroll i Örebro då en bil vägrade stanna som gripandet kunde ske, skriver polisen på sin hemsida. Efterföljande av bilen påbörjades och polisen kunde efter en mindre sammanstötning med bilen stoppa den och gripa föraren. Den andre mannen sprang från bilen men kunde snart gripas.

Föraren misstänks för grov olovlig körning och drograttfylleri.

De båda männen har varit efterlysta sedan de fritogs från Råbyhemmet i Lund i mitten av augusti.

Lund

Polisen utreder hets mot folkgrupp på Katedralskolan

Foto: Joakim Stierna
Lund
Lund Två pojkar på skolan ska i fredags ha försökt förmå elever att läsa högt ur Mein kampf. Det är bakgrunden till den senaste anmälan om hets mot folkgrupp på Katedralskolan som nu är under polisutredning.

En första polisanmälan om hets mot folkgrupp på Katedralskolan gjordes den 2 september. Dagen därpå meddelade kommunen att två elever och en lärare stängts av från skolan.

Skånska Dagbladet har tidigare rapporterat om att skolan utreds efter att elever på Katedralskolans spetsprogram i historia på olika sätt uttryckt sympatier med referenser till totalitära ideologier. Bland annat skulle elever ha gjort Hitlerhälsningar på skolgården vid skolstarten. En lärare tog en bild och lade ut den på klassens Facebooksida. Bilden fick sedan stor spridning och delades vidare på bland annat Snapchat.

De två eleverna fick återvända till skolan kort efter avstängningen. I lärarens fall fattades beslut om förlängd avstängning och läraren är fortfarande inte i tjänst.

Under tisdagen inkom ytterligare en anmälan om hets mot folkgrupp på skolan. Två pojkar ska i fredags eftermiddag ha försökt förmå elever att läsa högt ur en digital version av Hitlers Mein kampf.

– Det var många i klassen som var där, men de protesterade mot detta, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Utredningen av samtliga anmälningar leds av kammaråklagare Mathias Larsson som inte vill gå in på detaljer. Han bekräftar dock att det är hets mot folkgrupp vid ett flertal tillfällen som utreds.

– Det är tre till fyra personer som är skäligen misstänkta i ärendet, säger han.

Är det både vuxna och barn som är misstänkta?

– Jag vill inte gå in på det.

Han vill inte heller kommentera de senare anmälningarna, men bekräftar att det är nya uppgifter som kommit in under polisens arbete.

Sport

Klart: Rangers köper ut Lundqvist

New York Rangers köper ut Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Sport
Sport Nu är det bekräftat: Henrik Lundqvists tid i New York Rangers är över.
Rangers köper ut målvaktslegendaren från hans sista år på kontraktet.

"Det finns många stjärnor i ligan. Det finns få ikoner. Nummer 30 från Åre i Sverige, Henrik Lundqvist: Du har alltid varit och kommer alltid att vara en Ranger", skriver NY Rangers på Twitter.

Henrik Lundqvists framtid har en längre tid varit oviss efter det att han förra säsongen endast spelade 32 matcher i Rangerströjan, under sin 15:e säsong i NHL-laget. Nu är det klart att han köps ut och att han därmed kan söka sig ett annat lag att spela för. Det innebär också att klubben frigör kapital då Lundqvist skulle ha tjänat runt 49 miljoner kronor under sitt sista år på kontraktet.

Tidigare har lagkamraten och den tjeckiske backen Libor Hajek berättat att den 38-årige svensken tog farväl till laget efter uttåget i NHL-slutspelet i augusti.

– Det var väldigt sorgligt. Efter den sista matchen mot Carolina Hurricanes sade Henrik Lundqvist hej då, han sade att det var hans sista match. Han sade att han inte visste vad som skulle hända med honom, om New York Rangers skulle köpa ut honom och om han skulle gå till någon annan klubb. Det var tufft för honom, sade Hajek till isport.cz för ett par veckor sedan.

FAKTA

Fakta: Henrik Lundqvist

Född: 2 mars 1982 i Åre (38 år).

Klubbar: Rögle (1997-98), Frölunda (1998-2005), NY Rangers (2005-2020). Vald av NY Rangers som nummer 205 i draften 2000.

Meriter: 85 A-landskamper, OS: guld (2006), silver (2014). VM: guld (2017), silver (2004), World Cup: trea (2016), Vezina Trophy till NHL:s bäste målvakt (2012).

I NHL: 887 matcher, 459 segrar, 310 förluster. Total räddningsprocent: 91,8 procent, All Star: 5 gånger (2009, 2011, 2012, 2018, 2019).

NÄSTA ARTIKEL