Willy Pettersson som Don, Ann Katrin Andréasson som Michelle, Josefin Larsson som Ullis och Gustav Bloom som Ludde i Teater 23:s Pudlar & Pommes. Pressbild

Pudlar & Pommes på Teater 23:s scen

Hundarna Ullis och Ludde stortrivs i sitt fina hem. Det är varmt, de har en pool och potatisen växer så de kan göra pommes. Men så blir det stormar och det faller stenar från himlen och de tvingas bort. Det blir en farofylld färd över havet i en båt av rep, tills de räddas iland hos pudlarna Michelle och Don. Med premiär i morgon fredag spelar Teater 23 pjäsen Pudlar & Pommes efter Pija Lindenbaums bok.

Pudlar & Pommes
För barn 5-9 år.
Premiär den 9 februari på Teater 23 i Malmö.
Spelas som offentlig föreställning den 22 och 25 februari, dessutom 27 förskoleföreställningar mellan 9 februari och 1 mars.

Teater 23:s skådespelare håller ofta ögon och öron öppna efter lämpligt material som kan iscensättas för barn- och ungdomspubliken.
– Den här boken blev jag intresserad av när jag läste en artikel om den, det kändes som en hjärtevärmande historia, berättar Ann Katrin Andréasson.

Boken var utlånad i stort sett överallt men Ann Katrin fick fatt i ett exemplar på biblioteket i Lund och lånade hem den. Med sig fick hon lovord från bibliotekarien.
– Vi ska ta gemensamma beslut om vad vi ska spela, så vi läste den allesammans, säger Ann Katrin Andréasson.
– Och det var ett av de snabbaste besluten vi tagit, säger Josefin Larsson.
Nu spelar Josefin Larsson och Gustav Bloom Ullis och Ludde, de båda hundarna som tvingas fly, medan Ann Katrin Andréasson och Willy Pettersson spelar pudlarna Michelle och Don, som bor i en röd stuga på andra sidan havet.

Teater 23 kontaktade regissören Josefine Andersson, som gjorde en egen dramatisering av boken. Dessutom har Dick Karlsson skrivit musik och text till sånger i föreställningen.
– Det jag fastnade för var frågan om man kan vrida det här ett varv till – kan man skratta åt eländet? säger Josefine Andersson. Det är skönt att få skratta, för skrattet öppnar upp för andra känslor. Men ämnet ska inte skojas bort och det tycker jag inte vi gör. Skratt och gråt ligger nära varandra, säger Josefine Andersson.
Publiken får följa med Ullis och Ludde från början och ut på den dramatiska färden. Så möts de av pudlarna, där Michelle vill ta emot och välkomna dem, medan Don är misstänksam. ”Tänk om de är banditer?” säger han och bär undan korgen med fika.

På Teater 23 i Malmö blir det offentliga föreställningar under sportlovet och så ska man spela för 1600 förskolebarn. Sedan blir det Skåneturné och pjäsen kommer att leva vidare länge. I Malmö lär det också finnas barn som kan relatera både till de flyende hundarna och till pudlarna i röda stugan.
– Ja, det är klart och det måste man tänka på, säger Ann Katrin Andréasson.
På onsdagen hade gänget på Teater 23 provpublik på gradängen för andra gången. Och Pudlar & Pommes visade sig kunna engagera barnpubliken.
– De var oerhört med och levde sig in i det, säger Josefin Larsson.
Josefine Andersson satt och kollade in publiken, för att se om det fanns något avsnitt i föreställningen där de tappade fokus, där det glappade eller som verkade svårt att förstå. Men så var det inte och kommentarerna efteråt var ”Superbra” och ”lite läskigt”.

Att djur får gestalta människors verklighet är vanligt i barnböcker och föreställningar.

Och det är inte första gången ni är hundar?
– Nej, tredje för mig, säger Ann-Katrin Andréasson och berättar att skådespelarna rekat på en kennel i Oxie.
Små detaljer i kroppsspråket och funderingar över pudlars empati och hängivenhet mot matte fick de med sig.
– Det är kul som skådespelare att kunna svänga snabbt i tanken, säger Ann Katrin Andréasson.

Pudlar & Pommes
För barn 5-9 år.
Premiär den 9 februari på Teater 23 i Malmö.
Spelas som offentlig föreställning den 22 och 25 februari, dessutom 27 förskoleföreställningar mellan 9 februari och 1 mars.