Arkivbild

Nyfödd föll i golvet – sjukhus får Ivo-kritik

Malmö Patienten stod upp när hon kände att barnet skulle födas. När undersköterskan gick iväg för att hämta barnmorskan föddes barnet – och föll i golvet.
Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritik mot Sus i Malmö.

Det var i april förra året som en 45-årig kvinna var med om det hon beskriver som den hemskaste upplevelse hon varit med om. Det hela ägde rum på Sus i Malmö.
Den gravida kvinnan hade drabbats av havandeskapsförgiftning och förlossningen blev därför igångsatt.

Kvinnan stod upp i en ståstol när hon kände att barnet var på väg. I rummet befann sig då även kvinnans make samt en undersköterska. Det rådde, enligt personalen, hög arbetsbelastning på avdelningen och barnmorskan som skulle förlösa patienten befann sig i ett annat rum.
”Han kommer nu!” ska den gravida kvinnan då ha skrikit. Undersköterskan lämnade rummet för att hämta barnmorskan.

Då föddes barnet. Mamman beskriver i sin anmälan om händelsen att ”det tog bara någon sekund innan det forsade blod ur mig och med det kom min son i sån kraftig smäll så navelsträngen slets av”.
”Jag såg bara hur min son flög i golvet med huvudet först och jag hörde smällen när hans huvud slog i golvet.”
Kvinnan trodde att hennes nyfödde son dött.
”Han låg helt stilla och helt tyst där i mitt blod och jag stod där hängande fast i denna stol hjälplös och såg detta.” skriver kvinnan i anmälan.

”Jag ser som i en dimma händer som tar tag i min son och sen någon som börjar torka allt blod” skriver kvinnan och beskriver hur någon slänger upp henne på sängen.
”Allt är som en mardröm. Sen hör jag äntligen barnskrik.” skriver hon.

Ivo riktar nu kritik mot Region Skåne och Sus i Malmö. Omhändertagandet av patienten uppfyllde inte kraven på en god och säker vård, menar Ivo. Där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet ska det, skriver Ivo, finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges.
Anmälaren har även uppgett att personalen uppträdde nonchalant. Ivo utreder dock inte bemötandefrågor och har därför inte utrett den saken.
Händelsen är anmäld av vårdgivaren enligt lex Maria.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×