Ekonomi, pengar, sedlar (detalj av bild)
Eleverna behöver sina behöriga lärare kvar i kommunen. Bättre lön är ett av flera verktyg som behövs för att få dem att stanna. Kristina Andersson till vänster i bilden. Arkiv

Lönelyftet för lärare permanentas

Skurup Den statliga satsningen på höjda lärarlöner blir permanent.
Skurups kommun har tagit beslutet att låta lönepåslaget ligga kvar – oavsett statens agerande i frågan.

– Det var helt nödvändigt för att kunna behålla fler av de behöriga, erfarna och skickliga lärare vi har, säger Kristina Andersson, kommunombud på Lärarnas Riksförbund och fortsätter:
– Ibland känner sig tyvärr lärare tvungna att flytta som enda sätt att få högre lön. Och det här är ett viktigt steg för att få behålla dem, för vi har tyvärr förlorat väldigt många.

I Skurups kommun är det 100 lärare som fick 2 500 kronor mer i lönelyftet som är berörda. Deras löner höjdes med ovanstående summa hösten 2016 med hjälp av den statliga satsningen ”Lärarlönelyftet”. Då hade legitimerade lärare möjlighet att ansöka om löneförhöjning och kommunen fördelade pengarna.
Skurups kommuns personalutskott valde att ge lärarna samma summa.

Nu 1,5 år senare beslutade barn- och utbildningsutskottet att garantera löneförhöjningen. Om statens öronmärkta bidrag skulle försvinna i framtiden har kommunen nu tagit på sig ansvaret att behålla den satta lönenivån.
– Det har varit en efterfrågan från skolans ledningsgrupp att vi ska garantera lönerna. Och vi har svarat att de gäller tills vidare, berättar Maria Ivansson (MP) ordförande i barn- och utbildningsutskottet.
– Det ger en trygghet i en situation där det råder lärarbrist, både för lärarna och för oss som arbetsgivare, fortsätter Ivansson.
I kommunen jobbar dryga 200 lärare, varav cirka hälften är legitimerade.
Kommunombud Kristina Andersson, som företräder de legitimerade lärarna, tillägger:
– Det är viktigt att löneutvecklingen inte avstannar för de lärare som fått lärarlönelyftet. Vi vill se en god löneutveckling för alla våra lärare över hela yrkeslivet, konstaterar hon.

Läs mer:

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×