Centern slår tillbaka mot kritik om allianssvek

Svalöv Centerpartiet i Svalöv känner sig orättfärdigt kritiserade för att ha svikit den borgerliga alliansen.
– Vi har inte märkt av något intresse från Moderaterna eller Liberalerna att bilda en allians, säger Centerns gruppledare Lennart Pettersson.

Sedan Centern för två veckor sedan gick ut med att de är beredda att ingå i en valteknisk samverkan med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ fram till höstens val har de fått skarp kritik från M, L och KD för att ha svikit tanken på en borgerlig allians.

– Sprickan i det förra styret beror inte på oss och vi spekulerar inte i varför det blev som det blev. Av någon märklig anledning får vi kritik när vi visar oss beredda att medverka till att skapa arbetsro och framtidstro för invånarna och de anställda i kommunen, säger Lennart Pettersson.
– Vi får orättfärdig kritik för att svika Alliansen men vi har inte märkt något intresse från M eller L att bilda en allians under deras tid som styrande.
I en skrivelse från samtliga ordinarie centerledamöter i kommunfullmäktige radar de upp ett antal påståenden som de uppfattar har kommit från övriga allianspartier den senare tiden.
– Vi menar att dessa inlägg inte stämmer överens med verkligheten och vill därför ge vår historiebeskrivning, säger Lennart Pettersson.

I skrivelsen ställer sig Centern frågorna om M eller L någon gång under deras medverkan i Svalövs styren har tagit initiativ till möten för att bilda en allians, visat denna vilja i nämnder och kommunstyrelser, eller genom välvillighet för Centerns förslag visat vilja till alliansbildande.
Centerns svar på samtliga frågor är nej. Man skriver att man aldrig fått någon inbjudan till samtal och nämner även att KD offentligt gått ut med att de blev avvisade av M efter 2014 års val.
Vidare skriver man att ett möte skedde mellan C och M på Centerns initiativ efter att förra styret sprack. L var inbjudna men kom inte. I stället har de uttalat att de ser fram emot ”att få dundra på C” i valrörelsen.
Detta, och KD:s uttalande om svek, menar C inte gynnar bildandet av en borgerlig allians men tillägger att man är berett att diskutera en allians efter valet om förutsättningarna då finns.
Samtidigt ger man M och L en känga för att de inte avsäger sig sina nämndsordförandeposter. Detta borde man göra ”i linje med allmän politisk hederlighet”, menar Centerpartiet.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×