Arkivbild

Blodspår avslöjade tjuven – döms för lång rad brott

HÖRBY En 48-årig man från Hörbytrakten har dömts till tio månaders fängelse för en lång rad brott – bland annat grov stöld, vårdslöshet i trafik, häleri och drog–rattfylleri.
Med hjälp av blodspår och en övervakningsfilm lyckades polisen få fast honom.

Den 14 augusti 2016 bröt sig 48-åringen in i Grön & Vits Gatukök i Korsholm och tog läsk, dricka och en rulle aluminiumfolie. Polisen säkrade blodspår på platsen vid den tekniska undersökningen och de matchade 48-åringens DNA-profil.

Två månader senare, den 18 oktober, gjorde mannen inbrott i ett fritidshus och ett intilliggande uthus i Skärhus och tog en hammare, en kikare, en gräsklippare och en skottkärra. Även här säkrades blodspår på platsen, som stämde överens med 48-åringens DNA.

Mannen bor på en adress söder om Hörby. När polisen slog till mot hans fastighet påträffades ett stulet släp på tomten och en eloped. Släpet visade sig komma från Lövestad, där det försvann under julhelgen 2016, och elopeden visade sig höra hemma i Degeberga där den stals i juli 2016. 48-åringen stod därför även åtalad för häleri.

48-åringen har även gjort sig skyldig till narkotikabrott. En mindre mängd cannabis och amfetamin påträffades i hans bostad den 28 december 2016.
Men det stannar inte vid det. 48-åringen ertappades med att köra omkring i en personbil på E22 i Eslövs kommun i juli 2017 trots att han var drogpåverkad. Han saknade dessutom körkort.
Den 13 december 2017 gjorde 48-åringen inbrott på Lokalföreningen i Brösarp och tog med sig tre motorsågar, två häcksaxar, en motorkap, en elcykel samt väderstationer. Värdet på stöldgodset uppgick till minst 50 000 kronor.

På morgonen den 13 december körde han på en annan bil på väg 1057 i Långaröd i Hörby kommun. Han iakttog inte stopplikten och kolliderade med det andra fordonet i en korsning.
Mannen sprang iväg från olycksplatsen och polisen tog upp jakten på honom med hjälp av spårhund och hittade honom gömd på en bondgård i närheten.
När polisen grep honom visade det sig att han var drogpåverkad och även hade en mindre mängd amfetamin på sig.

På en övervakningsfilm från Lokalföreningen i Brösarp syns det när 48-åringen lastar in stöldgods från företaget i sin bil i samband inbrottet.
I hans krockade bil påträffades stöldgodset från Brösarp samt diverse stöldgods från ett vägbygge på E22 i Linderöd. Det rörde sig bland annat om utrustning för maskinstyrning till ett värde av cirka 80 000 kronor.

Mannen har även åkt fast för drograttfylleri på Starrarpsvägen i Vollsjö den 21 november 2017 och för grov olovlig körning på väg 117 i Öslöv i Eslövs kommun den 1 december 2017.
Det finns 45 avsnitt i mannens belastningsregister. Han dömdes den 22 juni 2016 för bland annat grov stöld, grov olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Påföljden blev den gången skyddstillsyn.
Eftersom han har återfallit i brott under pågående övervakning döms han nu till tio månaders fängelse. Han sitter häktad och ska kvarstanna i häktet tills dess att domen har vunnit laga kraft.

48-åringen frias från misstankarna om häleri när det gäller elopeden. Tingsrätten litar på hans uppgifter om att han hade tänkt lämna tillbaka fordonet till ägaren.
När det gäller några av händelserna säger mannen att han knappt minns dem eftersom han var påverkad av droger mest hela tiden. Han döms i flera fall mot sitt nekande, och ska även betala cirka 50 000 kronor i skadestånd.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×