”Anställ de som behövs mot gängen”

ESLÖV Kerstin Melén-Gyllensten, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, har gett direktiv till rektorerna på de tre högstadieskolorna inne i Eslöv att anställa mer folk om de behöver för att eleverna ska kunna känna sig trygga.

– Vi har sagt till dem att sätta in mer folk och öka personaltätheten när de bedömer att det behövs. Så att vi får fler vuxna som rör sig på skolorna. Det är mitt budskap. Sen är det varje rektor som anställer och bedömer vilken kompetens som behövs, säger Kerstin Melén-Gyllensten.

Det är Norrevångsskolan och Ekenässkolan som har fått besök av representanter från det kriminella danska nätverket Loyal to Familia, som grundades på Nörrebro i Köpenhamn 2013 och som i somras etablerade sig i Malmö och Helsingborg.
– På Norrevångsskolan och Ekenässkolan har det kommit in obehöriga personer som absolut inte får vara på skolan. Det har skett flera gånger där skolorna varit tvungna att ringa polisen och avhysa de här personerna, säger Kerstin Melén-Gyllensten.
– De har varit otrevliga när rektorer och annan skolpersonal sagt till dem och de har inte gjort vad man sagt åt dem.

Har personerna haft på sig kepsar eller T-shirts med LTF-emblemet?
– Det vet jag inte.

Det talas om att elever blivit hotade till livet och utpressade och tvingats swischa över pengar till de här personerna?
– Jag säger inte att det inte är så, men skulle det vara så har rektor hanterat det med polis och föräldrar. Det är rektor som jobbar på individnivå och det är inget jag ska veta heller. Antingen är det polisiärt eller socialtjänsten – eller både och eftersom det handlar om minderåriga.

Har detta koppling till händelserna kring jul och nyår när unga gäng drog omkring i Köpmannens galleria och trakasserade butiksägare och avfyrade raketer inne i Medborgarhuset och på Norrevångsskolan på kvällarna?
– Ingen aning.
Även på Källebergsskolan har det varit problem senaste tiden. Två grupperingar bråkar med varandra. Kerstin Melén-Gyllensten säger att hon inte kan säga om även problemen på Källebergsskolan har att göra med LTF och hoppas att problemen på Källebergsskolan ska vara på väg att lägga sig.
I måndags var det föräldramöte på skolan om bråken.
– Jag har uppfattningen att detta inte har att göra med LTF. Men jag kan inte säga det tvärsäkert, Det händer saker hela tiden som jag får kännedom om efteråt.

Vad menas med grupperingar?
– Jag vill inte kalla det gäng men är elever som inte drar jämnt. Mötet handlade även om hur man beter sig mot varandra, när man möter varandra i korridorerna och hur man pratar med varandra om man går på samma skola, säger Kerstin Melén-Gyllensten.
Skånskan har upprepade gånger utan framgång sökt Eslövspolisens förundersökningsledare Gunilla Lindqvist om vilka brott som rör Loyal to Familia som utreds eller har utretts av henne.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×